Головна

Структура / Кафедри університету / Автоматизації, робототехніки і мехатроніки / Історія спеціальності 133 – Галузеве машинобудування

Історія спеціальності 133 – Галузеве машинобудування

У 1959 році за ініціативою групи студентів-заочників, які працювали на Херсонському бавовняному комбінаті, в місті був організований учбово-консультаційний пункт (УКП) Київського технологічного інституту легкої промисловості, на базі якого, у зв'язку з необхідністю підготовки фахівців з проектування і обслуговування обладнання підприємств текстильної промисловості України і інших регіонів СРСР, була організована кафедра "Механічна технологія волокнистих матеріалів". У той час в Херсоні проводилося будівництво найбільшого в Європі Херсонського текстильного комбінату. На прикладі Костромського технологічного інституту кафедра дістала початкову назву "Теорія механізмів, машин і проектування текстильних машин". Далі вона була перейменована в «Розрахунок і конструювання текстильних машин" і призначалася для підготовки інженерів-механіків в області проектування, ремонту і експлуатації текстильного обладнання, засобів механізації на текстильних підприємствах. Саме тоді належало початок формування лабораторій і напрямів навчально-методичної і науково-дослідної діяльності кафедри.

У 1970 році, у зв'язку з розширенням обсягу випуску, з названого підрозділу була виділена кафедра "Машини і апарати текстильної промисловості" - МАТП, назва якої збереглася до 2000 року. За часів існування СРСР, фахівців з такої спеціальності готували тільки шість кафедр ВНЗ текстильного напряму в Московському, в Івановському і в Ташкентському текстильних інститутах, в Ленінградському інституті легкої промисловості, в Костромському технологічному і в нашому Херсонському, тоді індустріальному інститутах. Усі ці кафедри готували інженерів-механіків текстильного профілю для потреб не лише Радянського Союзу, але і для роботи за його рубежами.
З розпадом СРСР і з отриманням Україною самостійності, область діяльності нашої кафедри розширилася - у зв'язку з ринковою економікою відбувається перепрофілювання кафедри у напрямі спеціалізацій легкої промисловості і побутового обслуговування. З 2000 року кафедра дістала назву "Обладнання підприємств легкої промисловості і побутового обслуговування"(ОПЛПБО). На усій Україні кафедр з такою назвою, як у нашої, було всього три. Окрім Херсона, механіків для підприємств легкої промисловості і побутового обслуговування готували в Київській академії легкої промисловості і Хмельницькому національному університеті. Мають місце відмітні особливості спеціалізацій усіх цих трьох кафедр.

У теперішній час кафедра має назву «Обладнання промислових підприємств». Кафедра має кваліфікований, досвідчений колектив викладачів, які проводять значну навчальну, методичну і виховну роботу. Сьогодні на кафедрі працюють 6 штатних науково-педагогічних працівників. Серед них: доктор наук, професор, 2 кандидата технічних наук, доценти, 2 старших викладача, асистент та навчально-допоміжний персонал: завідувач навчальними лабораторіями, інженер I категорії. Завідувач кафедри, доктор технічних наук, професор Костогриз О.П. працює в університеті понад 50 років, заст. зав. кафедри, к.т.н., доцент Солодовніченко В.М. понад 40 років.

Кафедра ОПП спеціалізується по проектуванню, монтажу, експлуатації і ремонту:
- промислової і побутової холодильної і кліматологічної техніки;
- швейного устаткування для швейної і взуттєвої промисловості;
- пральних промислових і побутових машин;
- трикотажного і текстильного устаткування.

Об'єкти діяльності визначені на підприємствах легкої промисловості і побутового обслуговування: швейних, взуттєвих, текстильних, трикотажних і інших фабриках і комбінатах, підприємствах ремпобуттехніки, пралень і підприємств хімчищення, взуттєвих і швейних майстерень, заводах і цехах-холодильниках, авіаційних заводах по виробництву малогабаритних літаків і дельтапланів і багатьох інших.
За минулий час наша кафедра ОПП пройшла великий шлях становлення, підготувавши декілька поколінь фахівців з машинобудування, багато хто з яких є керівниками процвітаючих підприємств і фірм на території України і СНД.

З 1 вересня 2016 року були об”єднанні кафедри «Інформаційних технологій в машинобудуванні та інженерний консалтинг» та «Обладнання легкої промисловості» , і кафедра набула нової назви: "Систем технології та менеджменту виробництва".