Головна

Структура / Кафедри університету / Державного управління і місцевого самоврядування / Магістратура / НОВИНИ КАФЕДРИ / Участь у публічній онлайн- дискусії «Досягнення України в Східному партнерстві та плани на майбутнє»

Участь у публічній онлайн- дискусії «Досягнення України в Східному партнерстві та плани на майбутнє»

22 січня 2021 року професор кафедри державного управління і місцевого самоврядування Микола Дурман та доцент кафедри державного управління і місцевого самоврядування Олена Дурман взяли участь у публічній онлайн- дискусії «Досягнення України в Східному партнерстві та плани на майбутнє». Основними організаторами заходу виступили Рада зовнішньої політики «Українська призма» та Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

Конференцію відкрила Ірина Сушко, виконавчий директор «Європа без бар’єрів». У вступному слові вона привітала присутніх з Днем Соборності України і побажала усім здоров’я і наснаги на нелегкій ниві європейської інтеграції. Присутніх було більше 100 осіб.

Геннадій Максак, виконавчий директор Ради зовнішньої політики «Українська призма» представив щорічний Моніторинговий звіт Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства «Поступ України у виконанні двадцяти досягнень Східного партнерства до 2020 року», роботу над яким виконав великий авторський колектив з представників органів влади, наукового та експертного середовища, бізнес-структур.

Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом зазначила, що на сьогодні Україна має дуже великі досягнення на шляху до євроінтеграції у повному обсязі, проте в останні роки ми поступово втрачаємо наш стрімкий поступ, а в деяких напрямках навіть «відкочуємося назад». Серед таких напрямків вона зазначила реформу державної служби, реформу судової влади та правоохоронної системи, а також збереження євроатлантичних прагнень України.

Зоряна Макаруха, керівниця експертної групи з діалогу високого рівня Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції не погодилися з цим твердженням та вказала, що рівень виконання завдань як українським урядом за більшістю показників звіту є набагато кращим, ніж національними урядами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії та Молдови (які теж є учасниками «Східного партнерства»). До таких напрямків можна віднести удосконалення торгових відносин, зменшення регуляторних бар’єрів, та участь України у великих інфраструктурних проєктах ЄС, що будуть забезпечувати роль України як ключового транзитера товарів у міжнародному вимірі.

Микола Дурман від імені кафедри державного управління і місцевого самоврядування привітав присутніх із Святом та зазначив, що цей захід має велике значення для визначення поточного курсу України на євроінтеграцію та можливостей нашої держави в межах «Східного партнерства».

Наприкінці конференції Марина Михайленко, Директор Департаменту ЄС і НАТО Міністерства закордонних справ України подякувала учасникам заходу за плідну дискусію та наголосила, що цей звіт має стати маркером для України, інших членів «Східного партнерства» та європейських інститутів щодо підходів до формування нового горизонту спільних цілей і завдань до 2025 року.