Головна

Структура / Відділи / Бібліотека ХНТУ / Новини / Грані таланту Олександра Журби

Грані таланту Олександра Журби

З жовтня місяця в читальному залі університетської бібліотеки демонстується виставка художньої графіки «Декоративна фантазія» та візуально-сатиристичної поезії «Херсонські витрішки» (до однорядкових віршів відомого херсонського поета Володимира Нагорняка). Автор робіт – методист бібліотеки ХНТУ Олександр Михайлович Журба.

Про автора:

Олександр Михайлович Журба народився 28 квітня 1958 р. в м. Берегове Закарпатської області. У 1973 р. закінчив на відмінно 8 класів Херсонської школи №4 і продовжив навчання в Херсонській середній школі №30 в спецкласі з фізико-математичним нахилом, яку закінчив у 1975 р. З 1975 по 1980 р. навчався на фізичному факультеті Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка, після закінчення якого одержав спеціальність «Молекулярна фізика». З 1981 по 1993 рік працював науковим співробітником кафедри фізики і фізичної електроніки Херсонського індустріального інституту. Керував науковою лабораторією, а з 1993 по 2008 р. – інженер І категорії кафедри фізичної електроніки ХДТУ і ХНТУ.

Автор 35 наукових публікацій та 32 винаходів.

У 1989 р. Олександр Михайлович закінчив заочне відділення Народного університету мистецтв у м. Москві за спеціальністю «Станковий живопис і графіка». З 1981 по 1993 роки систематично виставляв свої картини в Херсонському виставковому залі Спілки художників України. Учасник 25 колективних виставок як член обласної організації Національної спілки художників України. Автор 15 персональних виставок в м. Херсоні, Львові і за кордоном. З 1991 р. – член Міжнародної спілки художників – мейл-артистів (м. Тимбург, Голландія). З 1990 по 2012 р. – учасник понад 235 колективних художніх виставок у 47 країнах світу (США, Японії, Бразилії, Іспанії, Італії, Франції та ін.).

З 1981 по 1995 рік О.М. Журба опублікував понад 350 малюнків в обласній, всеукраїнській та закордонній пресі. Автор художніх ілюстрацій до 40 книг херсонських письменників. У 2013 р. було видано 5 книг Володимира Нагорняка та книгу Анатолія Марущака «Веселый букворяд каллиграммы» з ілюстраціями О. Журби.

З 2008 року працює методистом бібліотеки ХНТУ.

Роботи митця зачаровують своєю химерністю, дотепністю та вишуканістю форм. В картини Олександра Журби слід вдивлятися, а над поезією задумуватися.

Тож ми бажаємо Олександру Михайловичу занурюватися у творчість з головою, однак не забувати і про те, що немає межі вдосконаленню таланту! Нехай фарби будуть яскравими не тільки на його полотнах, а й в реальному житті!

Пропонуємо вам також переглянути сюжет під назвою «Фарби життя», знятий херсонськими журналістами (автор і ведуча – Анна Коробова, головний редактор – Анатолій Марущак, оператор – Олексій Соловйов, монтаж – Валентин Литвинчук), у якому розповідається про грані таланту Олександра Михайловича.

 
JW Player goes here