Головна

Структура / Кафедри університету / Державного управління і місцевого самоврядування / Магістратура / НОВИНИ КАФЕДРИ / УЧАСТЬ У ПУБЛІЧНІЙ ОНЛАЙН- ДИСКУСІЇ «ІДЕНТИФІКАЦІЯ ФЕЙКІВ І ПРОТИДІЯ МАНІПУЛЯЦІЯМ: ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ ГРОМАДИ?»

УЧАСТЬ У ПУБЛІЧНІЙ ОНЛАЙН- ДИСКУСІЇ «ІДЕНТИФІКАЦІЯ ФЕЙКІВ І ПРОТИДІЯ МАНІПУЛЯЦІЯМ: ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ ГРОМАДИ?»

26 січня 2022 року професор кафедри державного управління і місцевого самоврядування Микола Дурман, доцент кафедри державного управління і місцевого самоврядування Олена Дурман разом із здобувачами третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти спеціальності 281 "Публічне управління та адміністрування" ХНТУ взяли участь у публічній онлайн- дискусії «Ідентифікація фейків і протидія маніпуляціям: що можуть зробити громади?». Основним організатором заходу виступила ХМГО «Культурний центр Україна-Литва».

У сучасному світі інформація формує реальність життя людей. Дезінформація і фейки – це інструменти гібридної війни, в яку втягнута Україна. Змінюючи інформацію, можна маніпулювати не лише сьогоденням, але й минулим, стираючи досягнення наших предків або вигадуючи неіснуючі успіхи. Південь України досі страждає від відлуння міфологізованої історії про цивілізаційну роль для цих «пустих земель» російської імператриці Катерини ІІ у 18-му столітті; і власне на цьому ґрунтується ідея «Новоросії».

Відкрив захід модератор Сергій Данилов, науковий співробітник Інституту сходознавства НАН України, заступник директора Центру близькосхідних досліджень. У вітальному слові він розповів про важливість заходу для сьогодення та майбутнього України. А також виніс на обговорення тезу про те, що наше вміння вирізняти фейки і протидіяти маніпуляціям завдяки науковим знанням і поширенню достовірної інформації зміцнює кордони нашої держави.

Серед інших питань, що були винесені на дискусію, можна виокремити такі:

- Як відрізняти фейки і як протидіяти маніпуляціям?

- Що таке історичні фейки і у чому їхня небезпека?

- Що можуть зробити громади для відновлення справжньої історії України?

Спікерами виступили:

- Наталя Бімбірайте, голова правління ХМГО «Культурний центр Україна-Литва»;

- Дементій Білий, історик, Голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України.

- Олена Афанасьєва, голова ГО «Центр культурного розвитку Тотем».

- Світлана Біляєва, д.і.н., професорка, начальниця Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України

- Ліза Євсеєва, керівник наукових досліджень ГО "Новокаховське товариство охорони культурної спадщини", архітектор

Захід проводився у межах грантової програми проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який виконується IREX (Рада наукових досліджень та обмінів) за підтримки Посольств Великої Британії та США.