Науково-дослідна робота

На кафедрі постійно проводяться наукові дослідження. з фундаментальних й прикладних тематик на замовлення Міністерства освіти і науки України, наукових фондів, органів державного управління і місцевого самоврядування., промислових підприємств, представників бізнесу, фізичних осіб а також ініціативні теми зареєстровані в Українському Інституті Науково-технічної Експертизи та Інформації

Наукові роботи, що фінансуються за рахунок видатків державного бюджету України:

1. НДР 0119U100159

«Технології та обладнання для отримання виробів складної форми з урахуванням процесів деформації середовища та зворотнього зв’язку у виробничих системах»

Термін виконання 2019-2020 рр.

Науковий керівник - проф. Розов Ю.Г.

Відповідальний виконавець проф. Дмитрієв Д.О.

Мета роботи – підвищення техніко-економічних показників процесів отримання прецизійних складнопрофільних виробів на основі розвитку методів автоматизованого розрахунку і проектування, а також розробки практичних рекомендацій по вдосконаленню технологій і оснащення багатофункціональних систем в яких існує виражений зворотній зв'язок між наявним напружено-деформованим станом обладнання та відкликом оброблювального об’єкту, що впливає на точність технологічного процесу.

Результати НДР та їх новизна - результати отримані у вигляді науково-обгрунтованих і створених авторами нових видів обладнання і технологій для обробки матеріалів, складно-профільних поверхонь і маніпулювання об’єктами для різних технологічних операцій у машинобудуванні. Основним шляхом удосконалення та підвищення якості складних профільованих внутрішніх поверхонь є комплексна методика оцінки силових, кінематичних, пружних властивостей устаткування з урахуванням пластичності осередків деформації і їх врахування в зворотньому зв’язку з робочими процесами керування. Розроблено послідовність технологічних і проектувальних дій, що передбачають спрямований пошук технологічних схем які забезпечують виготовлення внутрішніх профілів прецизійних трубчастих виробів необхідної геометрії згідно потреб виробництва.

2. НДР 0117U004296

«Розробка технічних засобів наскрізного проектування, виготовлення і керування технологічним, маніпулюючим та верстатним обладнанням каркасних просторових компоновок»

Термін виконання 2017-2019 рр.

Науковий керівник - проф. Дмитрієв Д.О.

Мета роботи – отримання технічних засобів забезпечення якості (надійності функціонування) просторових каркасних компоновок нового обладнання з МПС з потрібними технічними характеристиками і ступенем вільності виконавчої ланки для виконання багатофункціональних задач у машинобудуванні і суміжних галузях промисловості.

Результати НДР та їх новизна - результати отримані у вигляді науково-обгрунтованих і створених авторами нових видів обладнання і технологій для обробки матеріалів, складно-профільних поверхонь і маніпулювання об’єктами для різних технологічних операцій у машинобудуванні. Вирішено основні задачі оперативного керування - оцінка поточного стану об'єкта, визначення відхилення руху об'єкта від заданої траєкторії, формування керуючих впливів на майбутній період, корегування стану системи здійснюється в автоматизованому режимі, за допомогою систем підтримки прийняття рішень, але на кожному рівні для оцінки стану системи й розрахунку керування буде застосовано різні види моделей і методів.

Наукова новизна полягає у комплексній системі забезпечення спрямованого пошуку і інформаційно-вимірювальних засобів для контролю стану механічної конструкції та діагностування критичних режимів функціонування технологічного обладнання каркасної конструкції, завдяки вирішенню складних науково-технічних задач:

- визначено фактори, що суттєво впливають на параметри функціонування технологічного обладнання каркасної конструкції;

- розроблено структури інтегрованої вимірювальної системи реального часу;

- розроблено методи прогнозування критичних режимів функціонування технологічного обладнання.

- удосконалено існуючі математичні моделей динаміки руху компонентів механічної конструкції.

Науково-технічні роботи, що виконуються за власною ініціативою:

НДР 0121U111566

Тема - «Дослідження схем різання і проєктування інструменту для обробки складних поверхонь виду гіперболоїд»

Термін виконання - 2021-2022 рр.

Науковий керівник - Бергер Євгеній Емильович (к. т. н., доц.).

Відповідальний виконавець - ст. викладач Сімінченко Ігор Павлович

Мета роботи – створення високоефективних конструкцій фрез для обробки складних просторових поверхонь

Практична значимість

Одним з методів отримання форми складних поверхонь є механічна обробка, в більшості випадків - фрезерування. Фрезерування є одним з найпродуктивніших і найпоширеніших способів обробки металів різанням. Фрезами обробляють плоскі і криволінійні поверхні, різноманітні пази, канавки, шліци, зуби шестерень,різьблення і багато іншого. Майже будь-яка деталь сучасної машинипроходить кілька фрезерних операцій. Зазначені способи отримання деталей складної просторової форми вимагають складного і дорогого металорізального обладнання і пристосувань, таких як фасонні копіри, або складних фасонних інструментів, що вимагають при проектуванні і виготовленні таких операцій, як профілювання ріжучої кромки, шліфування складної поверхні по контуру і т.д. Таким чином, створення високоефективних, продуктивних і в той же час технологічних конструкцій фрез для обробки складних просторових поверхонь є актуальним завданням.

Очікувані результати - вироби технічні, технології створення нових високоеффективних конструкцій фрез для обробки складних просторових поверхонь.

НДР 0121U113573

«Дослідження електричних анізотропних властивостей тканини з метою контролю її деформацій»

Термін виконання - 2021-2022 рр.

Науковий керівник - Єдинович Михайло Борисович (к. т. н., доц.)

Відповідальний виконавець - Сарафаннікова Н.В.

Мета роботи – розробка присторою для контролю деформації тканини

Практична значимість

Під час заключної обробки на потокових лініях оздоблювального виробництва в тканині виникають порушення її ортогональної структури (перекіс утоку) та витяжка полотна уздовж основи. Зазначені деформації суттєво погіршують якісь готової тканини. Існуючі системи контролю перекосу утоку застосовують оптичні або оптико-механічні засоби контролю перекосу і витяжки тканини. Суттєвим недоліком оптичних систем контролю перекосу утоку є незадовільна робота на тканинах із саржевим переплетінням, наприклад, джинсових обсяг виробництва яких постійно збільшується. Оскільки деформація тканини призводить до порушення симетрії її анізотропних властивостей у тому числі і єлектричних то контроль цієї симетрії дозволить виправляти перекіс тканини та підтримувати витяжку у потрібних межах.

Очікувані результати - вироби технічні, технології текстильного виробництва

Тема - дослідження механо-плазменного ефекту при механічній обробці металів

НДР 0121U111614

Термін виконання - 2021-2022 рр

Науковий керівник – к.т.н., доц. Сошко Віктор Олександрович

Мета роботи – підвищення ефективності обробки металів

Галузь застосування – матеріалознавство, машинобудування

Практична значимість

Демонструючи в зоні подолання зчеплення між атомами трибологічну активність (механоплазмовий ефект) водень тим самим сприяє полегшенню процесів деформації та руйнування металу, що обробляється. Одночасно з цим вуглець, у вигляді графіту, накопичуючись в процесі різання на ріжучих кромках, знижує тертя між поверхнями, що труться, а також здійснює перманентну карбонізацію леза інструменту. Обидва ці процеси підвищують зносостійкість інструменту та зменшують енергосилові витрати на механічну обробку.

Висновки, які випливали з перших результатів експериментальної перевірки гіпотези, свідчили про її велике практичне значення, тому що звідси слідували безпосередні рекомендації шукати ефективні присадки до СОТС серед полімерних сполук, що дають в ланцюзі піролітичних перетворень велику концентрацію активної форми водню ( радикали) та вуглецю.

Очіковані результати – нові підходи до механічної обробки металів

Госпдоговірні тематики:

ПІБ виконавців

Назва договору

Замовник

Фінансування, тис. грн.

Дмитрієв Д.О.

ГД №2/2013, угода від 01.03.2013

"Силовий і кінематичний аналіз та конструктивне удосконалення шарнірно-стрижневого механізму пристрою відкриття автоклаву типу АП1.6-2 ГОСТ10037-87 з метою забезпечення працездатності"

ПАТ"Таврійська будівельна компанія",

м. Херсон

5,0

Дмитрієв Д.О.

Русанов С.А.

ГД №2/2014, угода від 16.06.2014

"Розрахунок очікуваних показників потужності оригінальної повітряної енергетичної установки каркасного типу КАСКАД"

ПП"Юг-тент", м. Херсон

2,0

Рудакова Г.В.

Омельчук А.А.

ГД №6/2015, угода від 07.12.2015

"Проведення пошукових досліджень з обстеження дії високочастотного випромінювання на електронні пристрої обліку, що призводить до збоів у їх роботі"

ПАТ"ЕК Херсонобленерго"

5,0

Дмитрієв Д.О.

Русанов І.А.

Баганов Є.О.

Кеба П.В.

Ф-62/103-2015, угода від 29.10.2015 р.

"Єдина теорія компонетики малометалоємних каркасних систем промислового і технологічного обладнання та машин нового покоління для різних галузей"

№ державної реєстрації 0115U004771

Державний фонд фундаментальних досліджень

150,0

Рудакова Г.В.

Омельчук А.А.

ГД №1/2016, угода від 30.12.2015

"Проведення пошукових досліджень з формування рекомендацій щодо зменшення впливу дії високочастотного випромінювання на електронні пристрої обліку з розробкою електронного засобу для його фіксації"

ПАТ "ЕК Херсонобленерго"

10,0

Дмитрієв Д.О.

Кеба П.В.

ГД №4/2016, угода від 23.09.2016

"Визначення ефективності екпериментального зразка абразивної пасти "професійна притиральна паста для клапанів двигуна "EXPERT", ТМ "ZOLLEX" № держ.реєстрації 0116U006393

ПП "Інтер-Склад", м. Херсон

5,0

Дмитрієв Д.О.

Селіверстов І.А.

МВТО-01/16, угода від 18.03.2016

"Встановлення марки матеріалу ножів та підтвердження його відношення до сталей підвищеної міцності. змінні ножи для шредера TD612"

ТОВ "Механічний завод", м. Херсон

1,2

Дмитрієв Д.О.

Селіверстов І.А.

МВТО-02/16, угода від 22.03.2016

"Металографічний аналіз і вимірювання твердості штампових пластин пресу для формоутворення силікатної цегли"

ПАТ"Таврійська будівельна компанія",

м. Херсон

1,0

Дмитрієв Д.О.

Селіверстов І.А.

МВТО-03/16, МВТО-04/16, угода від 04.04.2016

"Визначення фізико-хімічного складу лому чорних металів"

Херсонська торгово-промислова палата

2,4

Розов Ю.Г.

Дмитрієв Д.О.

МВТО 1/17 від 29.11.17 "Визначеня показників електротехнічної сталі"

ТОВ "Науково-виробниче об"єднання "ОПТИМАГ", м. Херсон.

2,525

Розов Ю.Г.

Дмитрієв Д.О.

МВТО 2/17 від 12.12.17 "Визначення твердості"

ТОВ "Спільне Українсько-шведське підприємство "ЯМАГ", м. Олешки, Херсонської області.

0,757

Дмитрієв Д.О.

МВТО3/19 Аналіз зразків металів чорних вторинних, відповідно до ДСТУ 4121-2002 (ГОСТ 2787-75) для партії 2,5 тис. тонн, 03.12.2019 р.

Приватне підприємство "АМЕТРИН"

2,0

Дмитрієв Д.О.

МВТО05/20 Розмірний аналіз зразків профілю металевого для будівництва

(вимірювання товщини металевої основи, покриття)

ТОВ "Будівельна фірма "Центр+"

2,0

Дані про ліцензійні договори

Замовник

Передано невиключну ліцензію на використання комп"ютерної програми "ToolsApp", свідоцтво №57913. Автори: Русанов С.А., Дмитрієв Д.О., Подольський М.І Ліцензійний договір від 10.03.2015 р.

ПП "Юрженко В.В. 2023411291" м. Херсон

Передано невиключну ліцензію на використання комп"ютерної програми "ToolsGlide", №66227, від 21.06.2016 р. Автори: Русанов С.А., Дмитрієв Д.О., Кеба П.В., Кузнєцов Ю.М. Ліцензійний договір від 18.08.2016 р.

ТОВ "Тур Плаза"

Передано невиключну ліцензію на використання комп"ютерної програми "ToolsApp", свідоцтво №57913. Автори: Русанов С.А., Дмитрієв Д.О., Подольський М.І. Ліцензійний договір від 22.08.2016 р.

ТОВ "Тур Плаза"