Головна

Про університет / Новини університету / Екскурсія студентів та викладачів кафедри ХТЕБХП до крафтової броварні «Дрофа»

Екскурсія студентів та викладачів кафедри ХТЕБХП до крафтової броварні «Дрофа»

Здобувачі вищої освіти кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія освітня програма «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» і 181 Харчові технології освітня програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» та викладачі кафедри 25 – 26 листопада 2021 року відвідали з екскурсією ТОВ «Сучасні пивні технології», більш відоме херсонським мешканцям під назвою Південна степова броварня «Дрофа».

Екскурсію виробництвом провели маркетолог Любов Шибецька та головний пивовар Тимофій Дроздов.

Херсонська регіональна броварня «Дрофа», заснована Зелінським Юрієм Олексійовичем та Коноваленко Олегом Федоровичем, розпочала роботу в серпні 2019 року. Назву «Дрофа», броварня отримала, оскільки цей птах – найбільший європейський степовий птах, що символізує Херсонщину.

Пиво броварні «Дрофа» виключно «живе», вариться за оригінальною рецептурою і тільки з натуральних компонентів – очищеної води, солоду, хмелю, різних видів зерна та пластівців (кукурудзяних, вівсяних, ячмінних), інших добавок, які закупають як в Україні, так і в країнах Європи та США. Якщо на початку свого існування броварня пропонувала споживачам лише три види пива Південне Легке, Преміум Лагер та Фірмовий Лагер Степовий, то зараз асортимент значно розширився і налічує вже 26 найменувань пива, як світлого, так і темного, включаючи нефільтроване. Любов Шибецька наголосила, що рецептура для нових видів пива розробляється саме херсонськими технологами на сумісних засіданнях. В літній сезон броварня виробляє в середньому 200 тон пива щомісяця.

Броварня в теперішній час випускає як традиційні для південного регіону сорти світлого пива, так і сорти, властиві країнам Європи та США, які характеризуються більшим вмістом хмелю, яскравою ароматикою і гірким та свіжим присмаком. Оскільки вони мають більш високий вміст алкоголю і яскравий насичений смак, тому споживаються в невеликому обсязі. Також в лінійці продукції є безалкогольне пиво, зварене з українського та німецького солоду, з додаванням кукурудзяних пластівців та німецького хмелю, до якого при варінні на стадії кип’ятіння додано фреш та цедру лайма.

Здобувачі вищої освіти ознайомились з основним обладнанням броварні та особливостями технології приготування пива. В броварні використовують артезіанську воду, що проходить очищення зворотнім осмосом та потім насичується необхідними мінеральними солями, які є важливими для набуття продуктом певних смакових властивостей. Оскільки вміст води в продукті становить близько 90%, її якість є важливою складовою продукту. Студенти ознайомились з роботою сучасного обладнання виробництва Угорщини, яке використовує броварня: ємності бродіння (ЦКТ), охолоджувач, центрифугу, сепаратор, свічковий кізельгуровий фільтр, установку для виробництва азоту і пристрої для автоматизованого розливу у кеги та пляшки.

Завідувач лабораторії Вітренко Ольга, яка закінчила у 2017 році Херсонський національний технічний університет за спеціальністю 161 Хімічні технології та інженерія освітня програма «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів», провела відвідувачів до лабораторії, де проводяться органолептична оцінка та визначення фізико-хімічних властивостей сировини і готової продукції.

На завершення екскурсії Любов Шибецька та Тимофій Дроздов підтримали правильний вибір технічних спеціальностей здобувачів вищої освіти у якості затребуваної майбутньої професії та запросили майбутніх спеціалістів обох спеціальностей після успішного закінчення університету долучатися до молодого дружнього колективу Південної степової броварні «Дрофа».

Кафедра хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції вдячна колективу ТОВ «Сучасні пивні технології» за проведену екскурсію, надану можливість ознайомитись з особливостями процесу пивоваріння на крафтовому виробництві, сучасним обладнанням підприємства та лабораторії, етапами технологічного контролю виробництва пива, фізико-хімічними методами дослідження якості продукції броварні та сподівається на подальшу плідну співпрацю.

До нових зустрічей!