7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів

Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A/RES/73/250, грудень 2018 р.) проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day).

Безпека харчових продуктів – це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження.

В Україні за безпечність продуктів харчування відповідають виробники і реалізатори, які мають дотримуватись певних процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я. Державний контроль здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у відповідності до законів «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

У зв’язку із підривом Каховської ГЕС, руйнуванням греблі і витоком Каховського водосховища існують певні ризики для здоров’я людей, що пов’язані в першу чергу із використанням забрудненої води, яка може використовуватися у побуті, харчовій промисловості при виробництві харчових продуктів та як сировина. Тому ще більш актуальним стає питання забезпечення населення якісною і безпечною харчовою продукцією.

Кафедра Хімічних технологій, експертизи та безпеки харчових продуктів готує фахівців за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» спеціальність 181 Харчові технології, які здатні розв’язувати актуальні проблеми переробної і харчової промисловості, розробляти і впроваджувати системи управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, налагодити випуск якісної та безпечної продукції шляхом превентивних заходів та впровадженню сучасних методів контролю.