Атестація бакалаврів кафедри ХТЕБХП

У період з 20 по 26 червня 2023 року на кафедрі Хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції проходила атестація здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія освітньо-професійної програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» у формі атестаційного іспиту та бакалаврів спеціальності 181 Харчові технології освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» у формі захисту кваліфікаційної роботи бакалавра.

Підсумкова атестація проводилась у форматі онлайн конференцій Recosha meet у системі Moodle.

У відповідності до наказу №29 від 01.03.2023 р. з атестації бакалаврів спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія та наказу №42 від 10.04.2023 р. з атестації бакалаврів спеціальності 181 Харчові технології ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» головою Екзаменаційної комісії працювала Венгер Олена Олексіївна к.т.н., в.о. завідувача кафедри загальноосвітніх гуманітарних та природничих дисциплін ХНТУ. Членами комісії були Салєба Людмила Володимирівна к.т.н., в.о. завідувача кафедри ХТЕБХП, Куник Олександра Миколаївна к.т.н., доцент кафедри ХТЕБХП, Рацук Марія Євгеніївна к.т.н., доцент кафедри ХТЕБХП, Кузнєцов Сергій Іванович к.т.н., доцент кафедри загальноосвітніх, гуманітарних та природничих дисциплін (секція – хімії, екології та безпеки життєдіяльності). Секретар ЕК – Хникіна Наталя Миколаївна, інженер кафедри ХТЕБХП.

20 червня 14 студентів груп 4Хк і 2Хк(с) спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія ОПП «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» у відповідності до розкладу протягом двох годин писали відповіді на запитання своїх екзаменаційних білетів. В подальшому скановані рукописні роботи були надіслані здобувачами на сторінку «Атестаційний іспит» в розділ «Завдання».

Під час екзамену здобувачі освіти продемонстрували високий і достатній рівень здобутих теоретичних знань та розуміння предметної області з освітніх компонент «Хімія та технологія косметичних засобів», «Хімія, технологія та застосування харчових добавок», «Методи аналізу харчових добавок та косметичних засобів», «Безпека життєдіяльності: безпека життєдіяльності; основи охорони праці». ЕК відмітила високу якість результатів атестації: 43% відмінно і 57% добре.

Бакалавр Серьогіна Катерина Валеріївна за досягнення у навчанні, науковому та громадському житті університету отримує диплом з відзнакою.

Випускники спеціальності 181 Харчові технології ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» груп 4БХП і 2БХП(с) представили до захисту 19 кваліфікаційних робіт бакалавра, у яких продемонстрували результати сучасних досліджень з виробництва харчових продуктів, опис схем технологічного процесу, апаратурно-технологічних схем з вибором необхідного обладнання, хіміко-технологічний контроль виробництва з визначенням показників якості та методів їх контролю, розробку елементів системи НАССР та заходів з охорони праці на виробництві, опис методів і результати проведених досліджень з оцінки якості і безпечності обраних зразків харчових продуктів. Студенти повно, конкретно та обґрунтовано відповідали на поставлені членами комісії запитання, що свідчить про високий рівень сформованості в них теоретичних та практичних знань з професійно-орієнтованих дисциплін зі спеціальності 181 Харчові технології освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».

Результати кваліфікаційних робіт бакалаврів були представлені на V Всеукраїнській науково-практичній заочній конференції «Стан і перспективи розвитку хімічної, харчової та парфумерно-косметичної галузей промисловості» (31 травня 2023 р., ХНТУ, м. Хмельницький) та опубліковані у збірнику тез доповідей.

Враховуючи результати захисту випускних кваліфікаційних робіт бакалаврів, ЕК відзначає актуальність тематики та якість захисту (42% оцінено відмінно, 58% – добре) та рекомендує випускникам освітнього рівня «бакалавр» продовжити навчання у магістратурі на кафедрі ХТЕБХП.

Бакалавр Євенко Гліб Андрійович за високі успіхи у здобутті першого освітнього рівня отримує диплом з відзнакою.

Загалом бакалаври продемонстрували такі програмні результати: проводити пошук та обробку науково-технічної інформації з різних джерел та застосовувати її для вирішення конкретних технічних і технологічних завдань; знати наукові основи технологічних процесів харчових виробництв та закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення; впроваджувати системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів; визначати відповідність показників якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції нормативним вимогам за допомогою сучасних методів аналізу (або контролю); обирати сучасне обладнання, знати принципи його роботи та правила експлуатації, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів; вміти доносити результати діяльності до професійної аудиторії та широкого загалу з метою донесення ідей, проблем, рішень і власного досвіду у сфері харчових технологій.

Кафедра Хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції пишається своїми випускниками та щиро вітає їх з успішним проходженням атестації і присвоєнням кваліфікації бакалавр з хімічних технології та інженерії і бакалавр з харчових технологій!

Нехай з вами завжди буде впевненість у власних силах, удача, віра в краще майбутнє і перемогу!