Головна

Структура / Відділи / Бібліотека ХНТУ / Новини / 27 жовтня 2014 року в приміщенні Херсонської бібліотеки ім. Олеся Гончара відбувся науково-практичний семінар

27 жовтня 2014 року в приміщенні Херсонської бібліотеки ім. Олеся Гончара відбувся науково-практичний семінар

27 жовтня 2014 року в приміщенні Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара в межах започаткованого Міністерством культури України проекту «Взаєморозуміння» відбувся науково-практичний семінар на тему: «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору: перша українська дейзі-бібліотека». Семінар зібрав бібліотечних працівників публічних бібліотек та бібліотек вищих навчальних закладів Херсону, представників міського та обласного управління освіти, членів громадських організацій, що опікуються інвалідами по зору. Від бібліотеки Херсонського національного технічного університету участь в семінарі прийняли С. В. Бобирь – бібліотекар 1 категорії та І. А. Кириця – бібліограф 1 категорії.

Презентацію та навчання проводили представники академії «Svefi» (Швеція) та Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ»:

  1. Матті Яткола – викладач академії «Svefi», незрячий.
  2. Алексей Усов – викладач академії «Svefi», програміст.
  3. Оксана Потимко – виконавчий директор Львівського обласного осередку
    ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», керівник «Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами» Національного університету «Львівська політехніка», кандидат історичних наук, незряча.

Мета проекту – до кінця 2015 року виготовити і укомплектувати першу українську дейзі-бібліотеку чисельністю 2000 книг у спеціальному форматі «DAISY», який має зручну навігацію і є доступним як для зрячих, так і для незрячих користувачів, шляхом залучення бібліотекарів та освітян до начитування книг, керуючись принципом «зроби добру справу – прочитай незрячому одну книгу».

Організатори семінару ознайомили слухачів з технічним обладнанням і правилами створення книг у форматі «дейзі», зі спеціальними технічними засобами та обладнанням, продемонстрували облаштоване робоче місце незрячого читача в бібліотеці, передали програмне забезпечення для створення книг у форматі «дейзі» і зразки готових дейзі-книг, анонсували деякі унікальні для України досягнення ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» (мультиплікація та художні фільми для незрячих глядачів).

До речі, «DAISY» – це спеціальний формат аудіокниг, який характеризується високим ступенем стискання, захистом від копіювання, і, головне, структурованою розміткою та зручною навігацією. Формат дейзі дозволяє незрячому користувачеві протягом лічених секунд знайти в аудійованій книзі потрібний розділ, параграф, сторінку, абзац, фразу і т. ін.

Протягом наступного року представники академії «Svefi» планують ще кілька візитів до України для допомоги у реалізації проекту дейзі-бібліотеки, який на тлі критичного стану з виготовлення державою літератури для незрячих читачів, зокрема – підручників і посібників для вищої школи, набуває особливого звучання.