Головна

Структура / Відділи / Бібліотека ХНТУ / Новини / 9 березня 2014 року – 200 років від дня народження Т.Г.Шевченка

9 березня 2014 року – 200 років від дня народження Т.Г.Шевченка

«…Він мусив буть, щоб душі нам прозрити…»

О. Доріченко

В читальному залі бібліотеки ХНТУ експонується книжкова виставка «Шевченко – поет, Шевченко – художник», присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

Тарас Григорович Шевченко (9.3.1814 – 10.3.1861) – геніальний український поет XIX ст., письменник, художник, графік, громадський діяч, національна гордість українського народу. У духовній історії України

Т. Шевченко посів і досі беззастережно посідає виняткове місце. Його літературна творчість мала вирішальне значення в становленні й розвитку нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності та піднісши її до рівня передових літератур світу, а живописна і граверська творчість стала визначним явищем не лише українського, а й світового мистецтва.

Всього 47 років прожив Тарас Шевченко. Серед них 24 перебував у кріпацтві, 10 – на засланнях, практично всі інші – під жандармським наглядом. Проте все, що зробив Великий Кобзар назавжди залишає його серед живих, утверджує як геніального нашого сучасника і далекоглядного пророка.