Головна

Структура / Відділи / Бібліотека ХНТУ / Новини / «Легенда світової науки» (до 100-річчя з дня народження М.М.Амосова - видатного хірурга, вченого та письменника)

«Легенда світової науки» (до 100-річчя з дня народження М.М.Амосова - видатного хірурга, вченого та письменника)

29 жовтня 2013 року в музеї історії ХНТУ в рамках започаткованого циклу «Життя відомих українців» було проведено загальноучнівський захід, присвячений відзначенню 100-річчя з дня народження видатного лікаря-кардіолога М.М. Амосова.

Захід було організовано і проведено бібліотекою університету за сприяння музею історії та студентського клубу ХНТУ для студентів факультету кібернетики (гр. 1КС, 4ФБЕ). Основною метою заходу стала пропаганда здорового способу життя, формування наукового світогляду, розвиток творчого потенціалу та професійних компетенцій сучасних студентів.

У заході взяли участь: провідний методист бібліотеки ХНТУ Іванова С.В. (доповідь по біографії М.М. Амосова); методист бібліотеки ХНТУ Журба А.М. (доповідь щодо наукової діяльності М.М. Амосова); зав. інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки ХНТУ Рибалка Л.П. (бібліографічний огляд «Легенда світової науки»).

У межах цього заходу в музеї ХНТУ була представлена книжкова виставка з фондів бібліотеки університету та Херсонської обласної наукової медичної бібліотеки. Також під час заходу студентам продемонстрували кінонарис «Микола Амосов».

Цікаво знати:

Микола Михайлович Амосов – видатний вчений у галузі медицини та біокібернетики, громадський діяч, академік Національної академії наук України (1969) та Академії медичних наук України (1993), лауреат Ленінської премії (1961), Державної премії УРСР (1978, 1988) і Державної премії України в галузі науки і техніки (1997). Директор Інституту серцево-судинної хірургії (1983-1988).

Будучи одним з найвідоміших у світі хірургів, Амосов вважав головною справою свого життя операції на стравоході, легенях, а особливо на серці. Він завжди брався за скальпель при загрозі швидкої смерті хворого, часто в умовах, коли ніхто інший їх зробити не міг. В Україні ним була створена ціла школа кардіохірургів – під його керівництвом захищено 35 докторських та 85 кандидатських дисертацій. Піонер кібернетичних досліджень в СРСР, Амосов розробляв комп’ютерні моделі організму людини, працював над «штучним інтелектом» і намагався побудувати модель «оптимального суспільства». Після себе вчений залишив близько 400 наукових праць, в тому числі 20 монографій з питань захворювань серця і судин, нагнійних захворювань і туберкульозу легенів, робіт, присвячених проблемам фізіологічної, соціологічної та психологічної кібернетики.

Крім того, у 2008 році за результатами опитування громадської думки Амосов був визнаний другою людиною, після Ярослава Мудрого, удостоєний звання «великого українця всіх часів».