Головна

Структура / Відділи / Бібліотека ХНТУ / Новини / Літературна зустріч із поетом Херсонщини Валерієм Куликом

Літературна зустріч із поетом Херсонщини Валерієм Куликом

15 квітня 2019 р. у музеї історії ХНТУ відбулася літературна зустріч студентів-першокурсників ХНТУ з поетом, перекладачем, тележурналістом, лауреатом літературних премій імені Миколи Куліша та Ярослава Дорошенка, членом Національної спілки письменників, журналістів та музичної спілки України, дипломантом кількох Міжнародних та Всеукраїнських телевізійних фестивалів, Заслуженим діячем мистецтв України Валерієм Павловичем Куликом.

Херсонщина – місце, де творили і творять свої шедеври митці Слова: Микола Куліш, Іван Дніпровський, Дніпрова Чайка, Алла Тютюнник, Микола Братан, Валерій Кулик, Анатолій Кичинський, Василь Загороднюк, Іван Немченко… Кожен із творців незвичний по-своєму, але їх дещо об’єднує – херсонська свобода степу – рідна земля…Співробітниками бібліотеки спеціально до заходу було підготовлено книжкову виставку «Поезія любові та краси», яку представила бібліограф І категорії Кириця І.А. Ведучою заходу була методист бібліотеки Бєляєва В.В.

Народився Валерій Кулик 5 серпня 1948 р. в селищі Чаплинка Херсонської області в родині вчителів. У 1971 р. закінчив факультет української філології Херсонського педагогічного інституту. Працював кореспондентом районних газет у Чаплинці, Білозерці, Цюрупинську, Новій Каховці, створив і керував літературною студією "Біле озеро". Із 1993 р. ­ головний редактор Херсонської облдержтелерадіокомпанії. Відомий у краї як автор та ведучий літературно­ мистецьких телевізійних програм «Степова арфа», "Таврійський первоцвіт". Керує літературною студією «Кулішева криниця» та є членом редколегії літературного альманаху «Степ». Перші вірші Валерія Кулика було опубліковано у Чаплинській районній газеті "Радянська Таврія" 1961 року, а перша книжка поета, "Відстані", побачила світ у видавництві "Таврія" у 1978 році. Сьогодні творчий доробок майстра слова нараховує близько двох десятків поетичних збірок, переважна частина яких – це сонети, переклади з мов ближнього зарубіжжя. Поезія В.П.Кулика приваблює своїм широким тематичним діапазоном: патріотична ("Розмова з сином", "Світ мій світає в тобі, Українонько"), філософсько-етична ("Балада про вічне дерево", "І слухати зорю..."), мистецька ("Рожевий духоцвіт м'якої глини"), героїчна ("Бунтарська кров", "На Каховському плацдармі"), історична ("Колективізація", "Голод"). Широко відомі збірки поета: «Озимина», «Дорога до тебе», «Трояндове вино», «Відлуння любові», «Уста твої ніжніші за корали...», «Сонце моєї матері», «Світився гранями сонет», «Колодязь у степу», «Алегорії вишневого саду», «У мареві мальв». Своє 70-річчя В. Кулик зустрів виданням двох поетичних книг «Світло в тунелі» (2018) та «Трояндове вино (2018). Разом із такими херсонськими композиторами, як Валентин Плаксєєв, Валерій Другальов, Валентин Стеренок та ін.. Валерій Кулик написав чимало пісень. «Кришталева любов», «Калинові мости», «Повернення в юність», «Зоря над покосами», «А стежечка біжить від літа...» - це вокальні твори, які увібрали в себе десятки пісень, і добра половина з них увійшла і залишається в репертуарі провідних виконавців Херсонської обласної філармонії. Чимало пісень стали до вподоби аматорам співу Херсонщини. На ювілейному концерті, присвяченому 10-річчю Незалежності України, у Національному палаці України співачка Зінаїда Колісниченко виконала пісню на слова В.Кулика «Мамине поле» і стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу. Нас, читачів, поезія Валерія Кулика продовжує чарувати і через край переповнювати наші емоції, духовно збагачуючи кожного з нас.

Студенти факультету міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу Бурштин Валентина та Чабанов Дмитро чуттєво прочитали улюблені поезії з творчості В. Кулика та свої власні вірші. Також усі присутні на літературній зустрічі могли насолодитися прекрасною піснею на слова В. Кулика, муз. В. Другальова у виконанні А. Потужної «Україна єдина». Валерій Павлович читав свої вірші, розповідав цікаві випадки з життя, відповідав на запитання студентів. Ми щиро вдячні Валерію Павловичу за гарну зустріч. Бажаємо йому здоров’я, наснаги, успіхів у подальшій творчій діяльності.