Навчально-методична робота

Організація освітнього процесу

Освітній процес на кафедрі ТСС організовується та проводиться згідно з Законами України «Про освіту», «Про вищу освіту», Положенням «Про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах», затвердженими в ХНТУ в установленому порядку, іншими нормативними документами. Освітній процес спрямовано на реалізацію змісту вищої освіти на підставі державних стандартів.

Навчальні плани спеціальності всіх рівнів вищої освіти розроблені на підставі освітньо-професійних програм (ОПП), своєчасно розглядаються на засіданнях кафедри, в методичних комісіях факультету, науково-методичній раді університету і погоджені з Вченою радою ХНТУ. При розробці навчальних планів враховані вимоги замовників щодо забезпечення формування професійних компетентностей майбутніх фахівців. Співвідношення дисциплін з циклу загальної та професійної підготовки відповідає Державним вимогам до акредитації, рекомендованих Міністерством освіти і науки України.

Навчально-методичні комплекси дисциплін

Важливе місце у навчально-методичному забезпеченні освітнього процесу на кафедрі ТСС займає створення електронних навчально-методичних комплексів дисциплін (НМКД), як засобу реалізації комп’ютерних технологій навчання за будь-якою формою, що спрямовані на активізацію самостійної роботи студентів, підвищення якості навчання, об’єктивності процесу оцінювання знань студентів. Структура НМКД сформована відповідно до вимог організації освітнього процесу, а результатом впровадження є розвиток умінь і навичок здобувати та опановувати знання, збагачувати досвід за інноваційними технологіями, набувати навички самостійної роботи у процесі вивчення дисциплін.

На кафедрі товарознавства, стандартизації та сертифікації розроблені та затверджені програми всіх видів практик, постійно оновлюються навчально-методичні матеріали для проведення різних видів занять, індивідуальні семестрові завдання для самостійних занять студентів з навчальних дисциплін, завдання для контрольних робіт з навчальних дисциплін для перевірки рівня засвоєння студентами навчального матеріалу, пакети комплексних контрольних робіт та тестів, методичні матеріали та рекомендації з питань виконання магістерських випускних робіт та курсових проектів тощо.

Видання навчальної літератури

На кафедрі постійно ведеться робота з оновлення та розробки навчальної літератури для студентів з технологій виготовлення та проектування текстильних матеріалів і виробів легкої промисловості, експертної оцінки якості та визначення фізико-механічних і споживчих властивостей продукції легкої промисловості, яка виготовляється вітчизняними підприємствами та імпортується з-за кордону, а також розробляється серія навчальних посібників з дизайнерського оформлення виробів різного призначення.

Державна атестація випускників

Нормативними формами державної атестації бакалавра є кваліфікаційна робота бакалавра, магістра – виконання і захист магістерської випускної роботи. Кожна випускна робота передбачає наукове дослідження та адаптацію її результатів у подальшій науковій діяльності або у практиці виробництва.