Ринок праці у фокусі: інсайти від випускників на PROFI BOOM

9️-го лютого відбулася щорічна міжуніверситетська інфоакція «PROFI BOOM» - цікавий та сучасний формат, в рамках якого випускники ХНТУ минулих років ділилися власним досвідом зі студентами щодо працевлаштування та лайфхаками проходження співбесід та конкурсів. Серед спікерів цього заходу з цікавими доповідями виступили випускниці нашої кафедри: Олена Бембель, - аналітик, економіст ТОВ «Полімер-Лак» та Наталія Луб’яна - заступник начальника відділу організації мікрокредитування Ощадбанку. Доповідачки були одностайні в тому, що свого часу вони зробили вірний вибір, обравши спеціальність «Економіка», а отримані ними знання допомогли їм з вибором професії та подальшим кар’єрнім зростанням, адже вища освіта є необхідною умовою для кар'єри і стартовим майданчиком до професіоналізму.

«Після повномасштабного вторгнення, як багато хто, була змушена покинути Херсон, та переїхала до м. Київ, де була переведена на посаду заступника начальника відділу організації мікрокредитування Ощадбанку, в підпорядкуванні в мене 8 регіонів за напрямком мікрокредитування. Є і Південні, і Західні і Східні. Окремий регіон – своя специфіка роботи, а в період військового стану – тим більше: різні графіки, різні підходи до дистанційної роботи тощо. Єдине що не змінне – то кваліфікація співробітника» - розповідає Наталія Луб’яна про аспекти своєї роботи з кредитування малого та середнього бізнесу - «Спеціалістів з досвідом даного напрямку не так і багато, тому при співбесіді, особлива увага звертається на знання кандидата щодо правильної оцінки діяльності клієнтів. В своїй роботі ми стикаємось із різноманітними напрямками бізнесів і за один день Ви можете аналізувати діяльність пекарні, заводу металовиробів та салону краси. Ви маєте розуміти як прорахувати власний капітал підприємства, його рентабельність, можливість обслуговувати кредит тощо». Насамкінець спікер відповіла на питання студентів щодо пошуку вакансій у банківських установах - відповідально віднестись до складання резюме і співбесіди (тут особливо важливо дотримати формальні правила, дрес-код, врахувати специфіку спілкування).

Доповідь Олени Бембель щодо досвіду роботи виробничого підприємства під час війни була потужно мотивуючою і, сподіваємось, надихнула присутніх на заході здобувачів всіх спеціальностей до роботи в Україні, тому що наразі країні вкрай необхідні активні, зацікавлені в роботі та власному розвитку молоді спеціалісти, які мають розуміння своєї цілі, можуть бути частиною команди та разом працювати на результат. Олена наголосила, що важливо не здаватись, завжди рухатись вперед, підтримувати один одного, тому що команда – одна з найголовніших складових успіху.

Спілкування студентів з випускниками неабияк посприяло підняттю морального духу та мотивації для досягнення успіху у подальшій професійній діяльності. Проведення даного заходу покращило підготовку студентів до вступу на ринок праці, підвищило їхню конкурентоспроможність та сподіваємось, забезпечить успішний початок кар'єри.

А нашим випускницям - Олені Бембель та Наталії Луб’яній, ми щиро вдячні за співпрацю, за те, що знайшли час і можливість поспілкуватися та поділитися власним досвідом! Пишаємося, що наші випускники знайшли своє місце в житті, стали висококласними спеціалістами і не забувають нас.