Головна

Структура / Кафедри університету / Економіки, підприємництва та економічної безпеки / Новини та події кафедри / Співпраця для відродження: робота 5 секції ІІ МНПК "Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України"

Співпраця для відродження: робота 5 секції ІІ МНПК "Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України"

Закінчила роботу ІІ міжнародна науково-практична конференція «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України». Секція «Соціально-економічні та управлінські аспекти регіонального розвитку в умовах повоєнного відродження» об’єднала представників науки і бізнесу в питаннях економіки, фінансів, менеджменту і безпеки регіонів країни. В роботі секції прийняли участь викладачі та аспіранти кафедри економіки, підприємництва та економічної безпеки.

 
 
         
 
 

Учасники відмітили, що післявоєнне відновлення України є складним і багатогранним процесом, що вимагає комплексного підходу та участі всіх секторів суспільства. Обговорення нагальних проблем та шляхів їх вирішення призвело до низки важливих висновків і рекомендацій:

1. Необхідність комплексного підходу: післявоєнне відновлення вимагає інтегрованого підходу, що включає в себе не тільки відновлення економічної сфери, яка створює робочі місця, підвищує рівень життя і сприяє стабільності та процвітанню суспільства, а й фізичної та соціальної реабілітації;

2. Міжнародне співтовариство відіграє особливу роль: Україні необхідна міжнародна підтримка і співпраця для успішного постконфліктного відновлення, яка включатиме і фінансову допомогу, і технічну експертизу, а також миротворчі зусилля і гуманітарну допомогу.

3. Післявоєнне відновлення відбуватиметься протягом багатьох років і вимагатиме не тільки фінансових і ресурсних інвестицій, а й політичної волі та зобов'язань з боку всіх рівнів влади та суспільства, воно повинно орієнтуватися на сталий розвиток, що сприятиме не тільки відновленню зруйнованих об'єктів, а й створенню умов для довгострокової стійкості, зростання і процвітання.

4. Відновлення інфраструктури має стратегічне значення для економічного розвитку країни через те, що вона є основою для створення сприятливого середовища для бізнесу та залучення інвестицій; інфраструктура також впливає на стимулювання економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності, продуктивності праці, покращення якості життя, розвиток регіонів.

5. Післявоєнне суспільство потребує підтримки для соціальної реабілітації та відновлення психологічного благополуччя: учасники бойових дій, з різноманітними фізичними, психологічними та емоційними травмами потребують адаптації до нових умов життя; переселенці і біженці, які стикнулися з проблемами житла, працевлаштування, доступом до освіти і медичних послуг шукають можливості інтегруватися у нове суспільство і відновити своє життя; зростання соціальної та економічної нерівності, що підсилюють бідність та безробіття вимагають негайних заходів протидії; відновлення суспільних зв’язків і довіри між людьми забезпечить взаєморозуміння і співробітництво між різними соціальними і етнічними групами, і саме вирішення всіх цих проблем сприятиме створенню мирного і стабільного суспільства.

Ці висновки можуть стати підґрунтям для розроблення стратегій і програм постконфліктного відновлення в Україні, з метою забезпечення сталого розвитку та процвітання країни після періоду воєнних дій.