Науково-дослідна робота

Здійснення наукових досліджень є одним із пріоритетних напрямів діяльності кафедри. Науково-дослідна робота кафедри спрямована на комплексне теоретико-методологічне дослідження стану економіки України в умовах євроінтеграційних процесів та трансформаційних змін, розробку концепцій, методів і механізмів управління господарською діяльністю підприємств а також управління інноваційною діяльністю підприємств в умовах нестабільного зовнішнього середовища.

Основними напрямами наукової роботи кафедри є:

- виконання науково-дослідних робіт на замовлення державних органів та підприємницьких структур;

- організація та проведення науково-практичних конференцій із залученням як провідних вчених, так і студентської молоді;

- активна участь викладачів і студентів кафедри у наукових конференціях і семінарах різного рівня;

- підготовка наукових кадрів в аспірантурі;

- публікація результатів досліджень у фахових та науково-популярних виданнях України та зарубіжжя;

- видання монографій, навчальних посібників та підручників;

- наукова робота студентів під керівництвом викладачів кафедри із залученням студентів до участі в роботі студентського наукового товариства.

На кафедрі економіки, підприємництва та економічної безпеки за останні 5 років проводилися наступні наукові дослідження:

1) за науковою темою «Розробка концепцій, методів і механізмів управління господарською діяльністю підприємств» (державний реєстраційний № 0115 U 001172 від 25.03.2015 р.) з 25.03.2015 р. по 31.12.2017 р.;

2) за держбюджетною темою «Економічний розвиток підприємств на основі управління інноваційною діяльністю в умовах нестабільного зовнішнього середовища», яка фінансується із коштів державного бюджету (державний реєстраційний № 0117 U 004295 від 01.01.2017 р.) з 01.01.2017 р. по 31.12.2019 р.;

3) за науковою темою «Управління інноваційною діяльністю підприємств в умовах невизначеності» (державний реєстраційний № 0118 U 001347 від 23.03.2018 р.) – з 23.03.2018 р. по 31.12.2023 р.;

4) за науковою темою «Підвищення економічної стійкості підприємств на основі методів та інструментів маркетингу» (державний реєстраційний № 0118 U 004424 від 16.04.2018 р.) – з 16.04.2018 р. по 31.12.2020 р.;

5) за темою БД 3/17 «Економічний розвиток підприємств на основі управління інноваційною діяльністю в умовах нестабільного зовнішнього середовища» (трудова угода № 35 від 01.12.2018 р.) – 2018 р.;

6) за темою «Особливості розвитку будівельного ринку на сучасному етапі господарювання» (договір № ГД 4/2021 на надання науково-дослідної роботи для ТОВ «УКРТЕХНОВОГНЕЗАХИСТ») – 2021 р.

Викладачами кафедри проводилися наукові дослідження з даних тематик: проміжні результати роботи опубліковано в колективних монографіях, фахових статтях та інших наукових виданнях.

Успішно захистили кандидатські дисертації аспіранти Михайленко Н.В., Васильченко К.В., Буренко Ю.О., Шмулевич П.В.

Наукові розробки викладачів кафедри дозволяють суттєво підвищити ефективність освітнього процесу та вдосконалити освоєння студентами теоретико-організаційних підвалин формування інституціонального підґрунтя ефективної економічної політики держави, адекватної викликам та загрозам з боку глобальних трансформацій.

Основні результати науково-дослідної роботи професорсько- викладацького складу кафедри представлені в навчальних посібниках, монографіях, збірниках наукових праць, навчально-методичних виданнях, фахових статтях, доповідях та інших публікаціях. Впродовж 2014-2021 рр. викладачами кафедри видано 15 монографій, опубліковано більш як 100 статей у провідних фахових та зарубіжних виданнях .

Викладачі кафедри у співавторстві отримують авторські права на твори від Державної служби інтелектуальної власності України.

Розробки кафедри знайшли своє застосування у створенні перспективних програм соціально-економічного розвитку регіону. Карлюка Д.О. був членом робочої групи при Херсонській міській Раді «З аналізу пропозицій щодо оптимізації мережі міських автобусних та тролейбусних маршрутів загального користування в м. Херсоні.

Наукова школа “Економіка і управління інноваційною діяльністю”, очолювала яку д.е.н., професор Шарко Маргарита Василівна, була організована в грудні 2014 року. Основний науковий напрямок – процес економічного розвитку підприємств України на основі управління інноваційною діяльністю в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Виконуються фундаментальні та прикладні наукові дослідження в галузі економіки і управління інноваційної діяльності. Розроблено інформаційно-аналітичне забезпечення управління і регулювання економічними процесами при впроваджені інноваційних технологій. Досліджено напрямки підвищення ефективності виробництва на базі комерціалізації наукових розробок і інтелектуалізації управління економічним розвитком сучасних підприємств. По тематиці наукової школи опубліковано статті, видано монографії, отримано охоронні документи на об’єкти права інтелектуальної власності, здійснювалась наукова робота з інноваційного розвитку підприємств, у рамках якої було захищено 7 кандидатських дисертацій.

Науково-дослідна робота студентів, як невід’ємний елемент навчання та виховання студентської молоді, формування відповідних дослідницьких навичок та організаторських якостей науковців, є предметом особливої уваги професорсько-викладацького колективу кафедри.

Щорічно студенти отримували нагороди на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт за різними напрямами та Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт зі спеціальності «Економіка підприємства», які проводяться Міністерством освіти і науки України. За останні 5 років студенти отримали 20 винагород на зовнішніх конкурсах: 10 дипломів (І-ІІІ ступенів) та 25 заохочувальних грамот.

Стала традицією проведення щорічної студентської науково-практичної конференції «Економіка підприємства: актуальні проблеми та перспективи розвитку», в якій за останні роки взяли участь 112 студентів.

Розробки кафедри знайшли своє застосування у створенні перспективних програм соціально-економічного розвитку регіону. Співробітники кафедри є членами робочих груп при Херсонській обласній державній адміністрації. Результати розробок співробітників використані Херсонською обласною державною адміністрацією при підготовці програми соціально-економічного розвитку регіону, Херсонським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, а також рядом промислових підприємств України.

Наукові розробки викладачів кафедри економіки і підприємництва презентувались на Херсонському регіональному форумі трансфера технологій: регіональна виставка-ярмарок «Інновації. Інвестиції. Прогрес», за результатами якого кафедру відзначено дипломами за високий професіоналізм, розробку новаторських ідей в освітній і науковій сфері.
На кафедрі діє наукова школа, аспірантура. На базі кафедри успішно захистили кандидатські дисертації 22 особи, докторські дисертації – 3 особи.

До наукової роботи постійно залучається обдарована студентська молодь, яка задіяна в науково-дослідній роботі. Щорічно студенти отримують нагороди на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт за напрямом «Економіка підприємства та управління виробництвом» та Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт зі спеціальності «Економіка підприємства», які проводяться Міністерством освіти і науки України. За останні 5 років студенти отримали більш ніж 25 винагород на зовнішніх конкурсах.

Двічі переможцем конкурсного добору стипендіальної програми фонду В. Пінчука «Завтра.UA» був студент нашої кафедри.

Важливим етапом у підготовці студентів до всеукраїнських олімпіад є щорічне проведення кафедрою економіки і підприємництва внутрішньої олімпіади, організованої на базі студентського наукового гуртка «Економіст». Цей захід дає можливість виявити найбільш обдарованих студентів, які запрошуються до участі у Всеукраїнських олімпіадах. За останні роки учасниками І туру Всеукраїнських студентських олімпіад на базі кафедри були 74 студенти. Переможці представляли університет у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади.

Стало традицією проведення щорічної студентської науково-практичної конференції «Проблеми економіки підприємств Херсонського регіону». За роки проведення конференцій студентами різних курсів було зроблено близько 400 доповідей.

Неодноразово викладачі кафедри були нагороджені Грамотами Міністерства освіти і науки України, Херсонської обласної державної адміністрації та Херсонської обласної ради.