Новини

Ангелы и демоны Михаила Врубеля

7 апреля 2016 года в информационно-библиографическом отделе библиотеки ХНТУ прошло очередное заседание клуба «Наследие», посвященное 160-летию со дня рождения гениального русского художника М.А.Врубеля на тему: «Ангелы и демоны Врубеля». «Вы – самый странный человек из всех, что я знаю. Хорошо еще, что вы – гений», – эти слова, сказанные когда-то Эдгаром Дега как нельзя лучше подходят Михаилу Врубелю… Известный критик А.Бенуа писал: «Бывают жизни художников – сонаты, бывают жизни художников – сюиты, бывают пьески, песенки, даже всего только упражнения. Жизнь Врубеля, какой она теперь отойдет в историю, – дивная патетическая симфония, то есть полнейшая форма художественного бытия». Именно этой «симфонии» жизни Врубеля и был посвящен рассказ И.А.Кирицы, библиографа библиотеки университета, открывавшей порой очень неожиданные факты из творческой и личной жизни художника. Рассказ сопровождался ярким видеоматериалом, содержащим фотографии художника и людей его окружавших, а также изображения репродукций его произведений. Приятным бонусом для присутствующих стала презентация аудиозаписи «Колыбельной Волховы» из оперы «Садко» Н.А.Римского-Корсакова, исполненной Надеждой Забелой-Врубель (женой М.А.Врубеля) в 1912 году. Жизнь художника сложилась необыкновенно трагично. Врубель был открытым и легким в общении, но весь состоял из парадоксов. В нем было заложено что-то загадочное, он любил интриговать и удивлять окружающих. Жизнь и творчество художника никого не оставляли равнодушным. Его принимали или отвергали. Среднего не дано…

"Волшебный мир музыки"

"Волшебный мир музыки" - под таким названием 30 марта 2016г. прошел очередной "ЧайкоФский" семинар. Семинар проводился для студентов факультета кибернетики гр. 1ПР, 3ПР, 1ЭК. Вела семинар Кирюшатова Т. Г. О влиянии музыки на человека рассказала Жарикова М. В., с библиографическим обзором литературы из фондов библиотеки ХНТУ выступила зав. информационно-библиографическим отделом Рыбалка Л. П., а Г. С. Абрамов, аккомпанируя себе на баяне, вместе со студентами и преподавателями вспомнили и спели любимые песни.

«Герої не вмирають»

10 березня 2016 року на базі Херсонського національного технічного університету згідно Указу Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні» було проведено загальноміський освітньо-патріотичний захід «Герої не вмирають» за участю студентів ВНЗ м. Херсона. Бібліотека ХНТУ представила книжкову виставку "Небесна сотня. Герої не вмирають".

Читальний зал бібліотеки ХНТУ демонструє книжкові виставки.

Читальний зал бібліотеки ХНТУ демонструє книжкові виставки.

«Наші кумири».

«Наші кумири» – під такою назвою 16 березня 2016 року в ауд.320 навчального корпусу №3 відбувся «ЧайкоФський» семінар для студентів кафедри інформаційних технологій. На семінарі студенти поділилися думками про тих людей, які для них є взірцем. Зав. кафедрою В.Є.Ходаков розповів про своїх кумирів. Зав. ІБВ бібліотеки Л.П.Рибалка представила книжкову виставку та бібліографічний огляд літератури. Ведуча семінару – викл. Т.Г.Кірюшатова.

З Новим роком!

Колектив бібліотеки ХНТУ щиросердно вітає усіх викладачів, співробітників та студентів університету із наступаючим Новим 2016 роком та світлим Святом Різдва Христового! Рік, що минає, приніс кожному з нас чимало приємних миттєвостей і незабутніх вражень. Хай у Рік Мавпи їх буде набагато більше. Від душі бажємо, щоб наступний рік приніс із собою у подарунок Вам і Вашим сім'ям тепло, спокій, мир і взаєморозуміння. Щоб у Ваших душах ніколи не згасав вогонь надії, любові і добра! Нехай новий рік буде щедрим для Вас на цікаві плани та творчі успіхи, принесе із собою смак нових перемог, впевненість у правильності обраної мети та енергію для її досягнення. Нехай завжди з Вами буде Господь, а дорогу у майбутнє Вам осяває яскрава Різдвяна Зірка! У добру путь – у Новий рік!

«Спілкування у людському колі та взаємовідносини в колективі»

17 грудня 2015 року в ауд.320 навчального корпусу №3 відбувся черговий «ЧайкоФський» семінар для студентів кафедри інформаційних технологій за темою: «Спілкування у людському колі та взаємовідносини в колективі». Захід, який було організовано і проведено студентами групи 3ПР спільно з викладачами та співробітниками кафедри інформаційних технологій, пройшов в надзвичайно дружній і теплій атмосфері. Під час проведення заходу С.В.Іванова, в. о. директора бібліотеки ХНТУ, представила книжкову виставку з психології міжособового спілкування та бібліографічний перегляд літератури.

«Сцена – мій кумир, театр – священний храм для мене» (до 170-річчя від дня народження І.Карпенко-Карого)

12 листопада 2015 року в інформаційно-бібліографічному відділі бібліотеки ХНТУ відбулась Літературна вітальня «Сцена – мій кумир, театр – священний храм для мене» (до 170-річчя від дня народження І.Карпенко-Карого). Б ібліограф 1 кат. І.А.Кириця ознайомила студентів групи 2МЕВ (викладач Л.О.Казакова) з життям і творчістю драматурга . Під час проведення Літературної вітальні були використані аудіо- та відео матеріали. На закінчення зустрічі І.А.Кириця представила книжкову виставку « Драматургія І.Карпенко-Карого » та бібліографічний перегляд.

Семінар для студентів

16 жовтня 2015 року в ауд.320 навчального корпусу №3 відбувся черговий «ЧайкоФський» семінар для студентів 1 курсу кафедри інформаційних технологій за темою: «Знайомство з історією університету та кафедри». Захід було організовано і проведено викладачами та співробітниками кафедри інформаційних технологій. Під час проведення заходу І.А.Кириця, бібліограф інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки університету, представила книжкову виставку «Наукові публікації викладачів кафедри інформаційних технологій» та бібліографічний перегляд.

Міжбібліотечний абонемент (МБА).

Міжбібліотечний абонемент (МБА). Замовляйте потрібні Вам книги та журнали з фондів Національної бібліотеки України ім. В.І.Вернадського. Користуйтесь послугою МБА у читальному залі бібліотеки ХНТУ.

З Днем працівників освіти!

У першу неділю жовтня, у найпрекраснішу пору, коли шелестить падолистом осінь, навкруги снує мереживо бабиного літа, а над землею пламеніють різнобарвні квіти, ми відзначаємо День працівників освіти. Професія вчителя є унікальною, осяйною, тією, що дозволяє людству відтворювати себе в наступному поколінні. Вчитель – це той, хто долучив до книги, запалив іскорку знань, був старшим другом і порадником, кому ми зобов’язані своїми життєвими і професійними перемогами. Бути учителем – велике мистецтво й щоденна жертовна праця. Адже цю професію обирають серцем і залишаються вірними їй на все життя. Ми схиляємо голови перед мудрістю освітянина – учителя, вихователя, викладача, майстра, зусиллями якого твориться майбутнє нашого краю, всієї нашої держави. Ви сумлінно виконуєте свій професійний обов’язок, вчите нашу молодь пізнавати нове і пам’ятати про те, якого ми роду. Сьогодні, Ви формуєте свідомість і громадянську позицію нового покоління, допомагаючи визначити йому своє майбутнє покликання, обрати життєвий шлях. Невтомною працею свого розуму і серця Ви створюєте надійне підґрунтя для духовного, соціального та культурного розвитку особистості. Прийміть щиру вдячність за високе служіння обраній справі, творчий пошук, самовідданість, високий професіоналізм та життєву мудрість. Впевнені, що Ви й надалі докладатимете зусиль задля утвердження заможної, духовно багатої України. Щиросердно бажаємо Вам, шановні освітяни, міцного здоров’я, щастя, благополуччя, великих творчих успіхів і невичерпної наснаги. Нехай ніколи не згасає світло вашої душі, тепло вашого серця до улюбленої професії. Хай кожен Ваш день повниться новою радістю та перемогою, хай здійснюються Ваші плани в ім'я щасливого майбутнього України і нашого міста.Зі святом Вас, дорогі друзі!

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек.

30.09.2015 року співробітники бібліотеки ХНТУ прийняли участь у виїзному семінарі «Бібліотечні новації та культурна спадщина наших предків», присвяченому Всеукраїнському дню бібліотек. Семінар відбувся на території історико-культурного комплексу «Зелені хутори Таврії». Час минає непомітно, коли є цікаві майстер-класи та екстремальні розваги.

Новая выставка

В бібліотеці ХНТУ (а.120, І корп.) відкрита чергова виставка херсонського художника Олександра Журби «Год как миг, или еще один год прошел…». Кольорові ескізи, представлені в експозиції, відображають природу рідної Херсонщини та жіночу чарівність. Також продовжує демонструватися його виставка «Херсонські витрішки». Запрошуємо відвідати бібліотеку та експозицію.

В читальному залі бібліотеки ХНТУ .

В читальному залі бібліотеки ХНТУ демонструються книжкові виставки:

- «По музеям и выставочным залам Херсонщины и Украины»

(до Міжнародного дня музеїв)

- «Моя ти рідна, горда мово!»

(до Дня слов`янської писемності і культури)

- «Світло православної духовності: Хрещення Русі князем Володимиром»

До дня слов`янської писемності і культури.

22 травня 2015 року у бібліотеці ХНТУ відбулося чергове засідання клубу «Спадщина» - доповідь «Наше коріння» (До дня слов`янської писемності і культури) та відео презентацію «Спадщина предків: старослов`янський алфавіт» підготували бібліотекарі абонементу Мусихіна Л.А. та Бобир С.В. Співробітники читальної зали представили книжкову виставку «Моя ти рідна, горда мово!». Директор бібліотеки провела бібліографічний огляд нових надходжень до бібліотеки.