Новини

До Дня науки.

15 травня 2015 р. до Дня науки бібліотекою та відділом інформаційного забезпечення ХНТУ були представлені книжкові виставки та бібліографічні огляди : «Внесок ХНТУ в розвиток науки і освіти», «Наука : реалії та перспективи розвитку», а також відкриті перегляди «Наука та інтелектуальна власність» і «Наукові видання викладачів ХНТУ».

13.05.2015 року в бібліотеці ХНТУ відбулася зустріч з Сергієм Жаданом/

13.05.2015 року в бібліотеці ХНТУ відбулася зустріч студентів та викладачів ХНТУ і ХДУ з Сергієм Вікторовичем Жаданом – українським письменником, поетом, перекладачем та громадським активістом. Автор романів «Депеш Мод», «Ворошиловград», «Месопотамія», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія» та інших, презентував нову книгу «Життя Марії». Зустріч вела студентка гр. 2Б Олена Чіхун, вірши читав студент 5ФБЄ Олександр Мєшков, юрисконсульт ХНТУ Олена Мотрюк запівала українську народну пісню. С.Жадан прочитав вірші зі своєї нової книги та відповів на запитання студентів, щодо його творчості.

«Мисс» и ее «Купидоновы проказы»

Анна Владимировна Ремизова-Васильева (псевдоним Мисс) (? – предпол. 1928) – художница, работала, как и ее брат-художник Н. В. Ремизов - Васильев (псевдоним Ре-Ми), в русском еженедельном сатирическом журнале "Сатирикон" (1908-1914 г.г.), печаталась в "Новом Сатириконе", "Солнце России". Они принадлежали к обществу "Мир искусства", которое стало значительным явлением в русской культуре Серебряного века, ярко выражавшее одну из существенных эстетических тенденций своего времени. Особенно Ремизовой были близки работы К. Сомова, работавшего в российском варианте стиля модерн. В ее рисунках и графике – историчность костюмов, облик персонажей передается со слегка наигранной ностальгией по галантному XVIII веку. Изысканно-стилизованные галантные сценки в гареме, будуаре, саду подкупают ювелирной тонкостью рисунка. По не проверенным данным последние годы жизни художницы прошли именно в Херсоне. Зав. ИБО Рыбалка Л. П. рассказала о библиографической редкости нашего художественного музея им. А. А. Шовкуненко – книге А. В. Ремизовой-Васильевой «Купидоновы проказы». Работам художницы свойственен жанр символической графики, характерно детальное изображение рисунка, изобилие элементов, дух французской культуры и традиций XVIII века. В альбоме содержатся 39 примеров картин с прозаическими и поэтическими комментариями. Данное издание является культурным наследием времен Серебряного века.

Літературна вітальня – «Видатна поетеса сучасності» (до 85-річчя від дня народження Ліни Костенко).

23 квітня 2015 року в інформаційно-бібліографічному відділі бібліотеки ХНТУ відбулась Літературна вітальня – «Видатна поетеса сучасності» (до 85-річчя від дня народження Ліни Костенко). В. о. директора бібліотеки ХНТУ С.В.Іванова та бібліограф 1 кат. І.А.Кириця ознайомили студентів гр. 2ПР (куратор Т.Г.Кірюшатова) та гостей бібліотеки (Л.З.Видриган, В.Н.Шкрум) з життям і творчістю поетеси, а студентка гр. 5Д Вікторія Синякіна проникливо прочитала вірші Ліни Костенко. Під час проведення Літературної вітальні були використані аудіо- та відеоматеріали. На закінчення зустрічі зав. ІБВ Л.П.Рибалка представила книжкову виставку «Душа належить людству і епохам» та бібліографічний перегляд літератури.

Участь в роботі XXVII Міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра – 2015»

16-18 квітня 2015 року у Національному центрі ділового і культурного співробітництва "Український дім" (м.Київ) Херсонський національний технічний університет взяв участь в роботі XXVII Міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра – 2015», організатором якої виступило Товариство «Знання» України за підтримки Міністерства освіти і науки України і Національної академії педагогічних наук України.Від Херсонського національного технічного університету участь в роботі виставки прийняли начальник відділу міжнародних зв’язків Т.В.Маломуж та бібліотекар 1 категорії С.В.Бобир. Під час проведення виставкових заходів вони представили відвідувачам вичерпну інформацію щодо ХНТУ, продемонстрували наочні рекламні матеріали та наукові труди викладачів університету з фондів бібліотеки ХНТУ.

«A am myself alone». Георг Фридрих Гендель.

«A am myself alone». Под этой фразой в свое время лондонские журналисты XVIIIв. опубликовали карикатуру на самого высокооплачиваемого композитора Европы и, возможно, мира – Георга Фридриха Генделя. Человек незаурядного таланта, потрясающей работоспособности, он написал музыку ко всему Ветхому Завету Библии. Автор ок. 50 опер, 32 ораторий, множества камерной и симфонической музыки, Гендель и сегодня известен и популярен. Современные композиторы и аранжировщики находят вдохновение в его музыке.

День інформації

24 березня 2015р. в бібліотеці ХНТУ відбувся День інформації для співробітників бібліотеки. Були розглянуті такі теми :

– Місце і роль бібліотек у формуванні національного інформаційного простору

– Бібліотеки і книги на захист української душі

– Реформування бібліотечної галузі – невідкладне завдання сьогодення.

В. О. директора бібліотеки С. В. Іванова провела бібліографічний огляд професійної літератури та періодичних видань, що надійшли до бібліотеки в IV кв. 2014р. та в I кв. 2015р.

"Я повернусь ранковим поїздом, Ти зустрічай мене, стрічай!" (до 80-річчя з дня народження М.І.Братана).

20 березня 2015р. в бібліотеці ХНТУ відбулось відкриття виставки «Літературні скарби Херсонщини». До 80-річчя з дня народження нашого видатного земляка, поета, письменника, перекладача, громадського діяча Миколи Івановича Братана біла підготовлена книжкова виставка. На виставці представлені видання «Бережина», «Експромти зблизька і здаля», «Небо над долиной», «Семенівське шосе» та ін., які знаходяться в бібліотеці і мають автограф поета та його побажання бібліотеці. У бібліографічному огляді літератури зав. ІБВ Рибалка Л. П. розповіла про життєвий і творчий шлях Миколи Івановича, різножанрове багатокнижжя. Основний поетичний доробок поета – вірші про красу рідної Таврії, про життєдайну хліборобну працю, перше кохання, безсмертний подвиг народу у роки Вітчизняної війни. Продемонструвалась пісня на вірш М. І. Братана «Різьблені ворота» у виконанні нар. арт. України Ф. Мустафаєва.

Відкрито Центр німецької мови на базі ХНТУ.

З метою налагоджування співробітництва між ХНТУ і Гете–Інститутом в Україні, для популяризації німецької мови та підтримки міжнародної співпраці України з Німеччиною, 18 березня 2015р. кафедрою «Теорії та практики перекладу» спільно з Херсонським міським центром німецької культури відкрито Центр німецької мови на базі ХНТУ. Серед гостей заходу – директор Херсонського міського центру німецької культури Л. В. Лазебна-Циммер.

До заходу бібліотекою ХНТУ підготовані книжкові виставки : «Німеччина : політика, економіка, культура» та «Херсонщина – мій рідний край».

Біля виставок в. о. директора бібліотеки Іванова С. В. провела бібліографічні огляди літератури.

До зустрічі почесного консула Литви.

В рамках проведення загально університетського заходу на честь прийому почесного консула Литовської Республіки в Херсоні, 11.03.2015р. в приміщені 1-го корпусу ХНТУ бібліотекою представлені книжкові виставки : «Україна – це наша країна» і «Литва : сучасність та видатні особистості». Директор бібліотеки ХНТУ С.В.Іванова провела бібліографічні огляди, розповіла про геополітичне положення Литви, сучасний стан економіки, особистостей, якими пишається литовський народ.

«Расстрелянный смех».

«Расстрелянный смех». Под таким названием можно было бы рассказать о многих трагических судьбах писателей-юмористов эпохи сталинских репрессий. О судьбе одного из них в рубрике «Забытые имена» рассказала зав. информационно-библиографическим отделом библиотеки ХНТУ Л. П. Рыбалка. Это Василий Чечвянский, старший брат выдающегося украинского писателя Остапа Вишни.

Остап Вишня : до 125-річчя з дня народження видатного українського письменника-гумориста.

«Який би я був щасливий, якби своїми творами зміг викликати усмішку, хорошу, теплу усмішку у народу! Ви уявляєте собі : народ радісно усміхнувся! Але як це трудно!» Ці слова Остап Вишня писав про свою літературну творчість. Але як цікаво читати його сатиричні оповідання, його іронічні усмішки, десь сміючись, а десь і впізнаючи себе, або своїх родичів чи знайомих.

З нагоди 125-річчя з дня народження видатного українського письменника-гумориста Остапа Вишні (Павла Губенка) бібліотека спільно з музеєм ХНТУ підготувала книжкову виставку і доповіді до цієї події.

Про життєвий і літературний шлях Остапа Вишні розповіла бібліотекар Мусіхіна Л. А. З бібліографічним оглядом літератури виступила зав. інформаційно-бібліографічним відділом бібліотеки Рибалка Л. П.

Справжньою родзинкою цього заходу був виступ студента 5 курсу Олександра Мєшкова, який інсценував оповідання О. Вишні «Мисливство». Провели ювілейний захід директор бібліотеки Іванова С. В. і директор музею Чиркова Л. М.

До 120-річчя видатного українського кінорежисера О.П.Довженко.

29 вересня 2014 року в бібліотеці ХНТУ в рамках клубу «Спадщина» була представлена книжна виставка, присвячена 120-річчю з дня народження українського кінорежисера і сценариста О. П. Довженка. З творчим шляхом митця та його біографією виступила бібліотекар Мусіхіна Л. А.

Знакомтесь : новые лица!

В ноябре 2014г. в музее ХНТУ совместно с библиотекой была проведена встреча с поэтом, аспирантом нашего вуза Дмитрием Громыко. Автор представил свою книгу «Средь медного аллюра». Студенты и сотрудники услышали стихи в авторском исполнении.

До 55-річчя створення ХНТУ та бібліотеки в читальному залі до уваги читачів представлені книжкові виставки

До 55-річчя створення ХНТУ та бібліотеки в читальному залі до уваги читачів представлені книжкові виставки:

– «Вища школа – це школа нових можливостей»;

– «Внесок ХНТУ в розвиток науки і освіти».