Новини

Вебінари Web of Science

Для тих, хто не зміг ознайомитись з вебінарами Web of Science 18, 19 та 20 лютого 2019р. :

До Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні

У читальному залі бібліотеки ХНТУ представлено книжкову виставку до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні, яка діє постійно. Запрошуємо усіх ознайомитися з матеріалами виставки.

До 30-річчя виведення військ з Афганістану

Афганська кампанія (1979-1989) залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків. Згодом війну в Афганістані керівництво тодішнього СРСР визнало політичною помилкою, однак це ніяк не применшує особистого подвигу тих, хто став прикладом самопожертви та вірності військовій присязі. Цього дня ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах.

12 лютого 2019 року для студентів-першокурсників у музеї Херсонського національного технічного університету було проведено захід, присвячений 30 - й річниці виведенню військ з Афганістану. Бібліотекою ХНТУ було підготовано тематичну виставку під назвою «Афганістан: подвиг, біль, пам'ять».

Вебінари Web of Science

Шановні колеги!

Інформуємо Вас та просимо проінформувати ваших колег про вебінари що заплановані компанією Clarivate Analytics в лютому 2019

Два вебінари на численні запити користувачів

5 лютого 10:15 https://goo.gl/tCGdao
7 лютого 16:15 https://goo.gl/4tne2v

Тема: Як розпізнати хижацькі видання, та не стати їхньою жертвою"

Тези; Буде розглянуто характеристики якісного видання, та маркери хижацьких журналів. Показано приклади фейкових видань, та яким чином можна перевірити чи індексується видання на платформі Web of Science

Перша серія з трьох вебінарів по можливостям ресурсів Clarivate Analytics українською.

18 лютого 2019 16:15

Тема: Можливості платформи Web of Science для науковця

Тези: Як формується платформа Web of Science. Основні ресурси доступні українськими передплатникам. Можливості віддаленого доступу. Пошук та аналіз наукової літератури. Використання фільтрів і тегів, аналіз пристатейної літератури та схожих записів. Оцінка обраної вибірки, звіти по цитуванню, індекс Гірша, збереження результатів.

Реєстрація:

https://goo.gl/mC91Hp

19 лютого 2019 16:15

Тема: В яких виданнях опублікувати власні дослідження.

Тези: Підбір і оцінка видання для публікації. Імпакт-фактор, квартиль та інші показники в Journal Citation Reports. Скільки коштує публікація? Чи можна опублікуватися в міжнародному виданні безкоштовно? Оформлення переліку літератури за форматом обраного видання EndNote on-line. Де перевірити чи індексується видання в Web of Science.

Реєстрація:

https://goo.gl/dwxt1C

20 лютого 2019 16:15

Тема: Авторські ідентифікатори ResearcherID, Publons, Orcid: створення, корегування, функції.

Тези: Складнощі у пошуку і аналізу здобутків науковця та установи. Авторські профілі ResearcherID, Publons та ORCID, створення та підтримка в актуальному стані. Генерування звіту за публікаціями що проіндексовано у Web of Science Core Collection довільної групи науковців.

Реєстрація: https://goo.gl/Csf4Tv

Та з 18 до 28 лютого три серії у двох повторах російською мовою з можливістю отримати сертифікат учасника https://clarivate.ru/webinars

Щоб взяти участь у вебінарі необхідно своєчасно зареєструватися за відповідними посиланнями. На вказану вами електронну скриньку надійде лист з посиланням за яким необхідно перейти за 5-10 хвилин до початку.

NB! початок вебінарів для вебінарів українською вказано за київським часом, російською – на годину пізніше . Операційні системи нижче ХР не підтримуються програмою Webex, знайдіть комп’ютер з достатнім програмним забезпеченням та колонками або виводом звуку заздалегідь. Доброю практикою є колективний перегляд вебінарів в бібліотеках або коворкінгах. Вебінари безкоштовні. Якщо ви розпочинаєте знайомство з ресурсами Web of Science бажано планувати участь у всіх трьох заходах оскільки інформація пов’язана і не повторюється, реєстрація потрібна на кожен захід окремо. Сертифікати учасників передбачено.

Доповідач к.б.н. Тихонкова Ірина фахівець з аналітичних ресурсів компанії Clarivate Analytics

best regards,

Iryna Tykhonkova, PhD | Orcid | ResearcherID
Customer Education Specialist | Clarivate Analytics

Mobile +38050 404 4655 | clarivate.com

Kyiv | Ukraine

Web of Science. Trust the difference. Learn more

Виставка до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту – пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). Відзначається щорічно 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей. "Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", - йдеться в резолюції ГА ООН. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами - ще понад 90 держав. Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду і охороняти, як пам'ятки історії, місця, де відбувалися масові вбивства євреїв. Уперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 р. Проте деякі країни відзначали цей день і раніше. Бібліотекою ХНТУ до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту було підготовлено виставку «Голокост. Геноцид. Пам’ятаємо», яка знаходиться у читальному залі. Запрошуємо усіх ознайомитися з запропонованою літературою.

Працівники бібліотеки ХНТУ успішно пройшли стажування

Сучасне суспільство досягло такого етапу, коли наявність висококваліфікованих кадрів є одним із найважливіших факторів розвитку будь-якої галузі. Дедалі більшого значення набувають такі чинники, як професіоналізм, компетентність, прагнення і здатність до отримання знань упродовж життя, рівень культури тощо. Ефективне функціонування системи підвищення кваліфікації бібліотечної галузі забезпечує: конкурентоспроможність бібліотеки, поліпшення показників її виробничої діяльності, високий професійно- кваліфікаційний рівень працівників. Співробітники бібліотеки ХНТУ постійно прагнуть самовдосконалення та розвитку своїх професійних знань та умінь. З 10 по 14 грудня 2018 року працівники бібліотеки Херсонського національного технічного університету пройшли стажування на базі Наукової бібліотеки ХДУ. Метою підвищення кваліфікації було удосконалення професійної підготовки шляхом поглиблення й розширення професійних знань, умінь і навичок з бібліотечної роботи, бібліотечно-бібліографічного обслуговування та інноваціями у бібліотечній справі. Щиро дякуємо за увагу, приділено нашим працівникам, та корисні поради і інформацію, яку надали бібліотекарі ХДУ.

Всеукраїнський тиждень права

Загальна Декларація Прав Людини була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року в Паризькому палаці Шайо. Декларація стала результатом безпосереднього досвіду Другої Світової Війни і представляє першоглобальне вираження невід'ємних прав, які мають усі люди. Декларація складається з 30 статей, які лягли в основу наступних міжнародних договорів, у регіональних документах по правах людини, національні конституції та інші закони. Міжнародний законопроект з прав людини складається з Всесвітньої Декларації Прав Людини, Міжнародного Пакту про економічні, соціальні і культурні права і Міжнародний пакт про громадянські і політичні права та двох факультативних протоколів до неї. Прийняття Загальної декларації — це важливе міжнародне святкування, яке щорічно відзначається 10 грудня, та називається Міжнародним днем прав людини. Всесвітня декларація отримала похвалу від ряду знатних людей. Ліванський філософ і дипломат Чарльз Малик назвав її «міжнародним документом першої важливості», у той час як Елеонора Рузвельт — перша голова Комісії з прав людини з розробки проекту декларації сказала, що вона «цілком може стати міжнародною Великою хартією вольностей для всіх людей повсюди». У своїй промові 5 жовтня 1995, папа Іван Павло II назвав Декларацію «однією з вищих виразів людського сумління нашого часу». У заяві від 10 грудня 2003 року від імені Європейського Союзу, Марчелло Спатафора заявив, що Декларація «ставить права людини в центр принципів та зобов'язань, що визначають відносини в міжнародному співтоваристві».

Бібліотека ХНТУ підготувала книжкову виставку «Права. Гарантії. Захист» і провела бібліографічний огляд літератури, що знаходиться в фондах бібліотеки. Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з матеріалами виставки в читальному залі.

Обласний семінар-тренінг для працівників масових бібліотек та бібліотек навчальних закладів Херсонської області

29 листопада 2018 року співробітники бібліотеки ХНТУ прийняли участь в Обласному семінарі-тренінгу для працівників масових бібліотек та бібліотек навчальних закладів Херсонської області на тему «Роль сучасної бібліотеки у формуванні медійної культури молоді», який відбувся в Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова за сприянням Департаменту культури, туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації. Фахівці з бібліотечної справи ознайомили учасників заходу з новітніми технологіями інформаційної культури, ключовими компонентами компетентності сучасного фахівця бібліотечно-інформаційної сфери, нетрадиційними рішеннями щодо інструментарія сучасного бібліотекаря, а також провели тренінг з «Персональної та суспільної медіагігієни». Крім того, учасники семінару мали можливість в он-лайн-режимі поспілкуватися зі спеціалістами Тернопільської обласної бібліотеки для юнацтва, які поділилися з присутніми своїм досвідом щодо технологій роботи з молодими користувачами бібліотеки. Дякуємо організаторам за цей надзвичайно цікавий захід та сподіваємося на успішне співробітництво в майбутньому!

Тренінг «Не потони в інформаційному дощі»

14 листопада 2018 року в читальному залі бібліотеки ХНТУ (І корпус) для студентів ХНТУ представниками Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова було проведено тренінг «Не потони в інформаційному дощі». Захід проходив на двох парах (другій і четвертій) для студентів груп 1 МЕВ, 1ОА, 1ОАп(с), 2ОАп, 2 ОАб та викладачів. Завідувач відділом автоматизації бібліотечних процесів Ю.М. Тер-Давлатян та завідувач відділу абонементу Н.В. Дмитрієнко разом зі студентами намагалися розібратися у поняттях «інформування» та пропаганда». Було надано багато теоретичного матеріалу, а також пропонувалось переглянути різноманітні відео і пояснити, який відеоролик є просто інформуванням, а який є відкритою пропагандою, поряд з цим студенти виконували багато цікавих завдань, такі як: написати асоціації до запропонованих слів; заповнення таблиці; складання власного медіа-поля, пояснення картинок, на яких було зображено різноманітні сюжети, і треба було пояснити, це просто інформування або ж пропаганда. Студенти та викладачі могли висловити власну точку зору з того чи іншого питання, велася жвава дискусія. Бібліотекарями ХНТУ спеціально до заходу було підготовлено виставку: «Скажи «Ні» дезінформації». Дякуємо гостям за візит. Ми вдячні Юлії Миколаївні та Наталі В’ячеславівні за приділений час. Тренінг був цікавим і студенти дізналися багато нового.

«Україна-НАТО» : розмаїття культур»

В читальному залі бібліотеки ХНТУ діє розгорнута тематична виставка «Україна-НАТО» : розмаїття культур» . Запрошуємо відвідати виставку.

«Пам’яті Героїв Небесної Сотні»

До Дня Гідності і свободи, що відзначається щорічно, у читальному залі бібліотеки ХНТУ діють тематичні виставки «Ми стояли через мрію» і «Пам’яті Героїв Небесної Сотні». На виставці представлені видання, що розповідають про людей великої мужності, про тих, хто не шкодуючи свого життя, захищав незалежність нашої Вітчизни.

«Держава. Право. Закон»

Бібліотека ХНТУ запрошує відвідати книжкову виставку «Держава. Право. Закон», приурочену до університетських заходів з підвищення правової грамотності студентської молоді.

«Голодомор в Україні: злочин проти народу»

До Дня вшанування пам’яті жертв голодоморів у читальному залі бібліотеки ХНТУ діє тематична виставка «Голодомор в Україні: злочин проти народу». Запрошуємо всіх зацікавлених відвідати виставку.

До дня кафедри обліку і аудиту

12.11.2018р. у читальному залі бібліотеки ХНТУ відбувся квест до дня кафедри обліку і аудиту. У заході прийняли участь гр. 2ОАс, 1ОА, 1ОАс, 4Б.

«Справа життя – історія!»

До 80-літнього ювілею відомого вченого, доктора історичних наук, професора Херсонського національного технічного університету Віктора Дмитровича Сусорова бібліотека ХНТУ пропонує книжкову виставку «Справа життя – історія!».

Представлені на книжковій виставці матеріали розкривають значний внесок талановитого вченого і педагога у дослідженнях історії України та Херсонщини. Його перу належать 250 наукових праць, підручників та інших видань.

Колектив бібліотеки ХНТУ вітає шановного Віктора Дмитровича з ювілеєм та запрошує всіх бажаючих завітати на виставку у читальну залу бібліотеки!