Новини

Мовомарафон-25. Переходь на українську - будь незалежним!

15 вересня 2016 року у читальному залі ХНТУ відбулася зутріч учасників Мовомарафону-25, присвяченого 25-річчю Незалежності України та має на меті долучити якомога більше людей до спілкування українською мовою. Організатором і ведучою зустрічі була голова первинної профспілкової організації студентів та аспірантів ХНТУ Анна Павлович. Під час зустрічі проведено пізнавальну конкурс-вікторину з української мови та літератури. Професор кафедри філософії, політології та українознавства Сусоров В.Д. виступив з промовою до учасників заходу про значення знання рідної мови. Бібліограф інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки ХНТУ Кириця І.А. в бібліографічному огляді книжкових виставок «Мово рідна, хто без тебе я?» та «Будь сучасним! Розмовляй українською!» ознайомила учасників з кращими підручниками і навчальними посібниками з української мови, а також класичними і сучасними літературними творами українських та іноземних письменників і поетів, виданих українською мовою, з фондів бібліотеки ХНТУ. На завершення мовомарафону, команда переможців конкурс-вікторини нагороджена цікавими і приємними призами – сучасними книгами.

З 1 вересня! Шановні викладачі та студенти!

Шановні викладачі та студенти! Щиро вітаємо Вас з 1 вересня – Днем знань – справжнім всенародним святом мудрості, доброти і людяності! Цей день зажди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя. Бажаємо усім студентам на цьому шляху підкорити нові вершини знань, зустріти добрих і надійних друзів досягти омріяної мети. Зі святом, дорогі друзі! Щасти Вам!

Зустріч з учнями 10-го класу обласного ліцею

1.06.2016р. в рамках профорієнтаційної роботи, бібліотеку ХНТУ відвідали учні 10-го класу обласного ліцею. Зав. ІБВ Рибалка Л.П. провела екскурсію по бібліотеці, розповіла про фонди, правила користування, ознайомила з довідково-інформаційним апаратом. На завершення учнів познайомили з творчістю німецького композитора Г.Ф.Генделя. Виступ ілюструвався репродукціями картин голландського художника Питера Брейгеля Старшого та музикою видатного композитора.

«Волшебный мир кулинарии»

«Волшебный мир кулинарии» - под таким названием 30.05.2016р. прошел очередной «ЧайКофский-семинар», организованный и проводимый каф. информационных технологий ХНТУ. Неизменная ведущая Кирюшатова Т.Г., постоянный участник зав. кафедрой В.Е.Ходаков и студенты поделились своими пристрастиями в еде, любимыми рецептами. Участники вспомнили пословицы и поговорки, связанные с едой и приемом пищи. Зав. ИБО библиотеки ХНТУ Рыбалка Л.П. представила книжную выставку по кулинарии. В библиографическом обзоре говорилось о том, как важна качественная еда в жизни человека, как правильно составить рацион питания. Были представлены книги с кулинарными рецептами народов мира, Украины, а также репринтное издание 1892г.

Зустріч з учнями 8-го класу обласного ліцею

30.05.2016р. в рамках профорієнтаційної роботи, бібліотеку ХНТУ відвідали учні 8-го класу обласного ліцею. Зав. ІБВ Рибалка Л.П. провела екскурсію по бібліотеці, розповіла про фонди, правила користування, ознайомила з довідково-інформаційним апаратом. На завершення учнів познайомили з творчістю німецького композитора Г.Ф.Генделя. Виступ ілюструвався репродукціями картин голландського художника Питера Брейгеля Старшого та музикою видатного композитора.

VIII Міжнародна науково – практична конференція ХДМА «Сучасні інформаційні та інноваційні технології на транспорті».

24.05.2016р. відбулась VIII Міжнародна науково – практична конференція ХДМА «Сучасні інформаційні та інноваційні технології на транспорті». В її роботі брали участь зав. каф. ХНТУ В.Є.Ходаков, Н.А.Соколова, а також представники бібліотеки ХНТУ директор Іванова С.В., зав. ІБВ Рибалка Л.П., провідний бібліотекар Жосан В.В. Бібліотекарі ХДМА представили книжкову виставку, зробили огляд літератури, розповіли про науково-дослідну роботу курсантів та професорсько-викладацького складу. Проректор з наукової роботи ХДМА Бень А.П. провів екскурсію по новому тренувальному центру. Учасники конференції побачили нові комп’ютерні програми для курсантів, стимулятори капітанського містка, керування портовим краном та ін. Центр розпочне свою роботу в новому навчальному році.

Відкриття виставки «Колекція малюнків та описів Ліфляндії Й. К. Бротце (1742 - 1823) в Академічній бібліотеці Латвійського університету»

Відкриття виставки «Колекція малюнків та описів Ліфляндії Й. К. Бротце (1742 - 1823) в Академічній бібліотеці Латвійського університету». З нагоди відзначення Дня Європи в Україні співробітники бібліотеки ХНТУ були запрошені на відкриття виставки «Колекція малюнків та описів Ліфляндії Й.К.Бротце (1742 - 1823) в Академічній бібліотеці Латвійського університету». Захід, який відбувся 23 травня 2016 року в ХОУНБ ім. Олеся Гончара, відвідали директор бібліотеки ХНТУ Світлана Іванова та бібліограф Інна Кириця. На заході були присутні Надзвичайний і повноважний посол Латвійської Республіки в Україні пан Юріс Пойканс, представник Академічної бібліотеки Латвійського університету пан Валдіс Мазуріс, перший заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Валентина Січова, перший заступник голови обласної ради Василь Зеленчук, начальник управління культури облдержадміністрації Світлана Думинське, генеральний директор ХОУНБ ім. Олеся Гончара Надія Коротун. Пан Юріс Пойканс розповів про те, що Йоганн Крістоф Бротце збирав історичні матеріали, малював і коментував події своєї епохи, які здавалися йому важливими, до того ж все фіксував з фотографічною точністю і завжди супроводжував малюнки текстовими поясненнями. Багато з намальованих їм об'єктів згодом зруйнувалися або були знищені, багато документів було втрачено, але відомості про них збереглися в архіві.

Зустріч з поетом, прозаїком, випускницею 1986 року Цвєтковою І.С.

18 травня 2016 року в музеї історії Херсонського національного технічного університету відбулася зустріч студентів гр.2Х, гр.2СТ, гр.1ХТ та гр.3ЕТВ факультету Інтегрованих технологій і товарознавства з поетом, прозаїком, випускницею 1986 року Цвєтковою І.С. Під час зустрічі було переглянуто уривок з 4-серійного художнього фільму, який було знято за мотивами роману письменниці «Жребій долі». Крім того на зустрічі виступили колишні студенті нашого університету Перший проректор Розов Ю. Г. та декан факультету Інтегрованих технологій і товарознавства Валько М.І. Бібліограф інформаційно-бібліографічного відділу Кириця І.А. в бібліографічному огляді книжкової виставки «Літературні скарби Херсонщини» ознайомила присутніх з кращими літературними творами письменників і поетів Херсонщини різних років видання з фондів бібліотеки ХНТУ. Херсонська земля здавна славилася своїми літературними традиціями. Життєві і творчі шляхи письменників різного художнього масштабу і значення перепліталися з історією Херсону: одні з них жили і працювали тут, інші були проїздом. Однак всі вони рівні в тому, що своїми долями "виписували" літературну культуру міста. Важливо відзначити, що і наш рідний університет не обійдений літературними талантами. Це, і Владислав Костін, і Олександр Журба, і Олександр Вороненко, і, звичайно ж, Цвєткова Ірина Сергіївна. Народилася в Херсоні, виховувалася у бабусі і дідуся, полярного капітана, на честь якого названо теплохід "Капітан Чухчін" (порт приписки Мурманськ). У 1986 році закінчила Херсонський індустріальний інститут, отримала інженерну спеціальність. Але справжня природна схильність до літератури взяла своє: багато років Ірина Сергіївна працювала в Херсонській обласній організації Національної спілки письменників України. Член Міжрегіонального союзу письменників України та Міжнародного співтовариства письменницьких спілок. Сьогодні письменниця є автором книг: "Сказки на ночь", "Золотой медальон короля", "Графский садовник", "Кенгуренок Кеша и его друзья", а також автором безлічі віршів, деякі з яких увійшли до збірки "Мои плахи на всех площадях ", За мотивами її роману «Жребий судьбы»» в 2014 році був знятий однойменний 4-серійний художній фільм.

Зустріч студентів 1 та 2 курсів спеціальності «Комп’ютерні системи та мережі» з Л.З.Видриган.

25 квітня 2016 року в музеї історії Херсонського національного технічного університету в межах виховного заходу, присвяченого II Світовій війні, відбулася зустріч студентів 1 та 2 курсів спеціальності «Комп’ютерні системи та мережі» з Л.З.Видриган. Під час зустрічі було переглянуто фільм про нашого земляка, легендарну особистість – Захарія Петровича Видригана, а бібліограф бібліотеки ХНТУ Кириця І.А. ознайомила присутніх з матеріалами книжкової виставки «Подвигу твоєму, солдате, вклоняється світ».

Зустріч студентів гр.1СТ з Клавдією Леонтіївною Зеленохат.

27 квітня 2016 року в ауд.303 навчального корпусу №3 Херсонського національного технічного університету в межах виховного заходу, присвяченого II Світовій війні, відбулася зустріч студентів гр.1СТ з «Дитиною війни», колишнім викладачем кафедри вищой математики (працювала на кафедрі з 1987 по 2007 роки) і просто надзвичайно чудовою жінкою – Клавдією Леонтіївною Зеленохат. Зустріч була організована за ініціативи ст.викладача кафедри історії України Скиби Н.Г. Бібліограф бібліотеки ХНТУ Кириця І.А. ознайомила присутніх з матеріалами книжкової виставки «Подвигу твоєму, солдате, вклоняється світ». Сьогодні, як ніколи, важливо, щоб світ пам'ятав величезну ціну перемоги добра над злом, яку заплатило людство під час II Світовій війни, і не забував, що війна – це горе, смерть, голод та позбавлені батьківської ласки і родинного затишку діти війни. За статистикою II Світова війна забрала близько 27 млн. життів громадян Радянського Союзу. З них близько 10 млн. – солдати, інші – люди похилого віку, жінки, діти. Війна покалічила тисячі дитячих доль, відняла світле і радісне дитинство. Діти війни, як могли, наближали Перемогу в міру своїх, хоч і маленьких, хоч і слабких, але таких потрібних сил. Сотні тисяч хлопченят і дівчаток в роки Великою Вітчизняною йшли у військкомати, додавали собі рік-два, щоб піти захищати Батьківщину. Попране війною дитинство, страждання, голод, смерть рано зробили їх дорослими, виховавши недитячу силу духу, сміливість, здатність до самопожертви, до подвигу в ім'я Батьківщини, в ім'я Перемоги. Діти воювали нарівні з дорослими і в діючій армії, і в партизанських загонах. За довгі роки, які тривала війна, діти, від малюків до старших школярів, сповна випробували усі її жахи. Війна щодня, кожну секунду… Адже війна в сотні разів страшніша, якщо бачити її дитячими очима.

18 квітня 2016 року в музеї історії ХНТУ відбувся виховний захід «Чорнобиль стукає у серце».

18 квітня 2016 року в музеї історії Херсонського національного технічного університету відбувся виховний захід під назвою «Чорнобиль стукає у серце». Бібліограф ХНТУ Кіріца І.А. ознайомила присутніх з матеріалами книжкової виставки, присвяченої Чорнобильській трагедії. Через Чорнобиль ми усвідомили, що щастя – це трава, у яку можна лягти, не боячись радіації, це тепла річка, у якій можна скупатися, це усміхнені дитячі обличчя. Б’ють тривожним набатом дзвони Чорнобиля… Вони нагадують – пам’ятайте! Хай не повториться! Хай земля зацвітає навесні пишним, буйним цвітом. Хай повертаються з чужини журавлі, а людські серця повняться спокоєм та добром.

17 квітня 2016 року в ХНТУ кафедрою хімії та екології було проведено Круглий стіл, присвячений 30-й річниці аварії на ЧАЕС.

17 квітня 2016 року в конференційній залі І корпусу Херсонського національного технічного університету кафедрою хімії та екології було проведено Круглий стіл, присвячений 30-й річниці аварії на ЧАЕС. Відкрив засідання Круглого столу перший проректор ХНТУ Розов Ю.Г., який зазначив, що проблема екології дуже важлива і актуальна, адже наукові технічні дослідження впливають на стан природи. Тому необхідно робити все можливе, аби подібна трагедія ніколи не повторилася. У заході брали активну участь викладачі і студенти, які підготували ґрунтовні доповіді, супроводжуючи свої виступи презентаціями. Крім того, продекламовані студентами вірші, зворушили до сліз кожного із присутніх. Зав. інформаційно-бібліографічним відділом бібліотеки Рибалка Л.П. представила виставку «Чорнобиль. Чорний спомин», що стала гармонійним доповненням Круглого столу.

Ангелы и демоны Врубеля

7 апреля 2016 года в информационно-библиографическом отделе библиотеки ХНТУ для студентов группы 1Д гостеприимно распахнулись двери литературной гостиной, посвященной 160-летию со дня рождения гениального русского художника М.А.Врубеля на тему: «Ангелы и демоны Врубеля». Жизнь художника сложилась необыкновенно трагично. Врубель был умным и глубоким человеком, прекрасно знал классическое искусство и литературу, иностранные языки. Он был открытым и легким в общении, но весь состоял из парадоксов. В нем было заложено что-то загадочное, он любил интриговать и удивлять окружающих. Жизнь и творчество художника никого не оставляли равнодушным. Его принимали или отвергали. Среднего не дано… «Вы – самый странный человек из всех, что я знаю. Хорошо еще, что вы – гений», – эти слова, сказанные когда-то Эдгаром Дега как нельзя лучше подходят Михаилу Врубелю… Известный критик А.Бенуа писал: «Бывают жизни художников – сонаты, бывают жизни художников – сюиты, бывают пьески, песенки, даже всего только упражнения. Жизнь Врубеля, какой она теперь отойдет в историю, – дивная патетическая симфония, то есть полнейшая форма художественного бытия». Именно этой «симфонии» жизни Врубеля и был посвящен рассказ И.А.Кирицы, библиографа библиотеки университета, открывавшей порой очень неожиданные факты из творческой и личной жизни художника. Рассказ сопровождался ярким видеоматериалом, содержащим фотографии художника и людей его окружавших, а также изображения репродукций его произведений. Приятным бонусом для присутствующих стала презентация аудиозаписи «Колыбельной Волховы» из оперы «Садко» Н.А.Римского-Корсакова, исполненной Надеждой Забелой-Врубель (женой М.А.Врубеля) в 1912 году.

Моцарт — символ самої музыки

7 квітня в бібліотеці ХНТУ в рамках «Мистецької вітальні» для студентів гр. 2ЕП було проведено захід, присвячений 260-річчю з дня народження геніального австрійського композитора В.А.Моцарта, про якого композитор Борис Асаф’єв сказав : «Пожалуй, в музыке нет имени, перед которым человечество так благосклонно склонялось, так радовалось и умилялось. Моцарт — символ самой музыки». Зав. ІБВ Л.П.Рибалка розповіла про його творчий шлях. Більше було розказано про Моцарта як людину, яким він був у повсякденному житті, його взаємовідносини з його батьком та дружиною, про роки мандрівок, виступи з концертами. Студенти разом з деканом факультету А.В.Софієнко побачили репродукції видатного композитора, його родини і друзів, а також почули фрагменти з його відомих творів – «Турецький марш», «Маленька нічна серенада», уривки з опер «Весілля Фігаро», «Дон Жуан», «Викрадення із сераля», «Чарівна флейта» та симфоній.

Моцарт — символ самой музыки

Очередное заседание клуба «Наследие», которое состоялось 7 апреля 2016г. в информационно-библиографическом отделе библиотеки ХНТУ, было посвящено 260-летию со дня рождения гениального австрийского композитора В.А.Моцарта, о котором композитор Борис Асафьев сказал: «Пожалуй, в музыке нет имени, перед которым человечество так благосклонно склонялось, так радовалось и умилялось. Моцарт — символ самой музыки». Зав. ИБО Л.П.Рыбалка рассказала о творчестве композитора. Большой интерес вызвал рассказ о повседневной жизни Моцарта, его взаимоотношениях с отцом и женой, о годах путешествий и выступлениях с концертами. Присутствующие увидели репродукции картин композитора, его семьи и друзей, услышали фрагменты из его знаменитых произведений – «Турецкий марш», «Маленькая ночная серенада», отрывки из опер «Свадьба Фигаро», «Дон Жуан», «Похищение из сераля», «Волшебная флейта» и симфоний.