Новини

Молодёжная субкультура

2.06.2017г. в библиотеке ХНТУ на заседании "Мистецька вітальня " студенты гр. 1Д прослушала и приняла активное участие в разговоре о молодежных субкультурах. Именно молодые люди, начиная с пубертатного периода своей жизни, хотят чем-то выделиться или быть похожим на кого-то. Это и заставляет их вливаться в ряды "неформалов". Студенты узнали что является причиной возникновения субкультуры, их отличия друг от друга, познакомились и увидели фото с уже известными и неизвестными субкультурами. Провела мероприятие зав. ИБО Рыбалка Л.П.

«Настоящий американский герой» Джордж Вашингтон – первый Президент США»

25 травня 2017 року в інформаційно-бібліографічному відділі бібліотеки ХНТУ відбулась Мистецька вітальня на тему : «Настоящий американский герой» Джордж Вашингтон – первый Президент США» (до 285-річчя від дня народження Джорджа Вашингтона, державного діяча, першого президента США). Бібліограф 1 кат. І.А. Кириця ознайомила студентів групи 2ПР (викладач Н.А. Козуб) з історією особистого життя і діяльності відомого політичного діяча США Джорджа Вашингтона. Під час проведення Мистецької вітальні були використані наочні матеріали у вигляді презентації.

Зустріч з доктром-санологом Олександром Павловичем Лебедевим

24 травня 2017р. у музеї ХНТУ відбулася зустріч з доктром-санологом Олександром Павловичем Лебедевим. Він провів лекцію на тему «Трохи про здоров’я для дорослих українців», де розглядались проблеми фізичного та психологічного здоров’я людини у різному віці. Зустріч відвідали студенти фак-ту МЕВ, управління і бізнесу, викладачі, бібліотекарі та співробітники університету .

Тематична зустріч бібліотек міста в ХДУ.

18 травня 2017р. працівники бібліотеки ХНТУ відвідали Херсонський державний університет та прийняли участь в роботі тематичної зустрічі «Херсон – Латвія : культурно-історичні зв’язки». Зустріч проходила в межах конференції до Дня науки, Дня Європи та з нагоди 100-літнього ювілею ХДУ. Виступили Почесний консул в Одесі Олег Веретенніков, ректор ХДУ проф. В. М. Стратонов, проректор О. В. Лаврикова, директор бібліотеки ХДУ Н. А. Арустамова. З доповіддю про досягнення,сучасний стан та перспективи розвитку виступила директор Академічної бібліотеки Латвійського університету Вента Коцере. Також присутні відвідали музей історії ХДУ.

Семінар «Можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень та навчання»

13 квітня о 13 годині в ауд. 223 (1) відбувcя семінар «Можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень та навчання». Семінар проводила спеціаліст компанії Clarivate Analytics к.б.н. Ірина Тихонкова. У семінарі прийняли участь викладачі та студенти університету, а також співробітники бібліотеки. Спеціаліст компанії Clarivate Analytics к.б.н. Ірина Тихонкова продемонструвала учасникам семінару можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень. Також на семінарі було розглянуто роботу з інформаційною платформою Web of Science, її основною колекцію найвпливовіших видань Web of Science Core Collection, аналітичним інструментом Journal Citation Report, програмою для роботи з бібліографією EndNote Online та ідентифікаторами науковця ResearcherID та Orcid.

Міжрегіональна спеціалізована виставка «Будіндустрія 2017. Енергозбереження»

6-8 квітня 2017 р. бібліотека ХНТУ разом з навчально – науковим відділом та кафедрами університету прийняли участь у Міжрегіональній спеціалізованій виставці «Будіндустрія 2017. Енергозбереження», де була представлена книжкова виставка «Наукові праці викладачів ХНТУ», а також макети проектів з дизайну інтер’єру та енергозбереження, розроблені студентами та викладачами ХНТУ.

Благодійний ярмарок

13 квітня 2017 року у холі 1 навчального корпусу ХНТУ відбувся Благодійний ярмарок, присвячений святкуванню православної Пасхи. Ярмарок був організований відділом з організації виховної роботи та пройшов дуже яскраво. Традиційно на благодійному ярмарку відбулася виставка-продаж різноманітних кулінарних страв та цікавих hand-made виробів. Бібліотека ХНТУ також прийняла участь в цьому благодійному заході, підготувавши книжкову виставку «Великодні мотиви».

Bибори до студентського самоврядування

13 травня 2017 року в читальній залі бібліотеки Херсонського національного технічного університеті відбулися вибори до студентського самоврядування.

До Дня пам’яті та примирення й до Дня Перемоги над нацизмом у Другій Світової війні

До Дня пам’яті та примирення й до Дня Перемоги над нацизмом у Другій Світової війні в читальній залі бібліотеки ХНТУ демонструється виставка "Роки війни – століття пам’яті".

До Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф й до Дня Чорнобильської трагедії

До Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф й до Дня Чорнобильської трагедії в читальній залі бібліотеки ХНТУ демонструється виставка «Екологія та економіка: чи можливий компроміс?».

"Невідомий Херсон : гортаючи сторінки історії"

Завжди цікаві зустрічі готує "ЧайКофський-семінар". Цього разу доцент каф. інформаційних технологій Ф.М.Цивільський здивував своїм захопленням про історію нашого міста, розповів студентам та запрошеним гостям маловідомі факти про наш чудовий край, продемонстрував рідкісні слайди з карт і зображень розташування майбутнього міста на Дніпрі. А бібліотека підготувала невеличку виставку з краєзнавства.

Небесна сотня. Пам'ятаємо…

Небесна сотня. Пам'ятаємо… Протягом лютого-березня 2017 року в читальному залі бібліотеки ХНТУ демонструється виставка "Пам’яті Небесної Сотні". «Небесна Сотня» – прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції Гідності) у грудні 2013 року – лютому 2014 року. Уперше «Небесною сотнею» полеглих учасників акцій протесту назвала поетеса Тетяна Домашенко у вірші «Небесна сотня воїнів Майдану», який вона написала 21 лютого 2014 року. Цього дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, під час якого зі сцени Майдану звучала пісня «Пливе кача…», що стала неофіційним гімном «Небесної Сотні». 21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Указом Президента України Петра Порошенка № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні» від 11 лютого 2015 року в Украївстановлено Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні.

Виставка "Подвигу твоєму, солдате, вклоняється світ".

До Дня визволення Херсону від фашистських загарбників під час II Світової війни в читальному залі бібліотеки ХНТУ демонструється виставка "Подвигу твоєму, солдате, вклоняється світ". Місто Херсон було звільнено від фашистських загарбників 13 березня 1944 року. Територію Херсонщини визволяли від окупантів два фронти – 3-й Український під командуванням Р.Я. Малиновського та 4-й Український під командуванням Ф.І. Толбухіна. Визволення Херсонщини проходило в 2 етапи. Перший населений пункт Нижні Сірогози було звільнено 28 жовтня 1943 року., останній населений пункт Херсонщини – залізничну станцію Чонгар – звільнено 12 квітня 1944 року. У боях за визволення Херсону від фашистських загарбників на території нашого краю загинуло, померло від ран та зникло безвісті 747 тисяч бійців. Під час визвольних боїв на території краю, 30 березня 1944 року, було сформовано Херсонську область з частин Миколаївської і Запорізької областей. Адміністративним центром нової області став Херсон.

VIII Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Іноземні мови у сучасному комунікативному просторі».

13 квітня 2017 року в Херсонському національному технічному університеті відбулася VIII Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Іноземні мови у сучасному комунікативному просторі». Організатор конференції – кафедра теорії та практики галузевого перекладу факультету міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу Херсонського національного технічного університету. Конференція «Іноземні мови у сучасному комунікативному просторі» проходила в межах пленарного та секційних засідань: «Проблеми розвитку та функціонування мовних систем», «Актуальні проблеми перекладу», «Мовна картина світу в аспекті професійної комунікації». В конференції прийняли участь: Дніпропетровський державний інститут фізичної культури і спорту, Житомирський державний університет імені І. Франка, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний аерокосмічний університет імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Національний університет «Острозька академія», Східноєвропейський національний університет імені Володимира Даля, Херсонський державний університет, Херсонська державна морська академія, Херсонський національний технічний університет. Співробітники бібліотеки ХНТУ підготували книжкову виставку «Кордони мови – кордони миру (Іноземні мови у сучасному комунікативному просторі)».

Рік Японії в Україні

Згідно з Указом Президента України від 11.01.2017р. "Про оголошення 2017 року Роком Японії в Україні" в читальному залі бібліотеки ХНТУ (корп.1, а.120) демонструється виставка "Рік Японії в Україні". На виставці можна ознайомитись з георафією, історією та сучасним політичним становищем країни. Представлені також класичні японські драма, поезія і проза, що увійшли до складу шедеврів світової культури.