Вступнику

Кафедра харчових технологій надає надійну основу для професійного розвитку і досягнення високих результатів.

Ми прагнемо розкривати й розвивати потенціал наших студентів для формування здатності вирішувати складні задачі, досягати особистого успіху і фінансової незалежності; готуємо їх до реальних дій на основі професійних компетентностей.

Випускники кафедри харчових технологій – це різнобічно підготовлені фахівці, які одержують ґрунтовні знання, як з базових дисциплін харчової науки, так і спеціалізованих дисциплін для окремих технологій.

Отримані знання дозволяють нашим вихованцям бути конкурентноздатними на ринку праці. Підвищений попит на наших випускників зумовлений не лише зростаючим за останні роки значенням фахівців з харчових технологій, але й високою якістю підготовки.

Колективом кафедри застосовуються в навчальному процесі як традиційні, так і інноваційні технології навчання, поєднання яких дозволяє досягти найбільшого ефекту від навчального процесу.

Викладачі кафедри адаптують навчальний процес до сучасних запитів виробництва.

Зміст підготовки фахівців відповідає державним вимогам, потребам ринку праці, вирішенню питань безперервності, наступності та ступневості підготовки.

У відповідності до угоди про співробітництво між Федерацією «Обміни Франція - Україна» та ХНТУ студенти можуть проходити професійне стажування та мають можливість подальшого працевлаштування на харчових підприємствах Франції.

Справжніми співробітниками лабораторії якості та безпечності харчових продуктів відчувають себе студенти, які навчаються за освітньою програмою «Харчові технології»

На кафедрі харчових технологій студентами розроблено настоянку лікувально-профілактичного спрямування на основі сировинної бази Херсонської області.

Із великим зацікавленням проходить дегустація вин і коньяків, під час якої оцінюють якість і типовість напоїв за участю органів чуття людини: зору, смаку, нюху.

   
   

Як приємно навчитись виготовляти хліб своїми руками!

Нам є чим і ким пишатись!

Випускники після завершення навчання можуть працювати:
на підприємствах харчової (виноробної, лікеро-горілчаної, пивобезалкогольної, консервної, хлібопекарської, кондитерської, молочної, м’ясної, зернової, жирової, цукрової та інших галузей) промисловості, а саме:
- підприємствах із виробництва коньяків, вин, пива, спирту, горілки, лікеро-горілчаних виробів(лікерів, наливок, віскі, рому, бальзамів, аперитивів, коктейлів, напоїв десертних), слабоалкогольних і безалкогольних напоїв, мінеральної води;
- підприємствах, пов'язаних із виробництвом плодоовочевої консервованої продукції (соків, нектарів, компотів, варення, джему, повидла, конфітюру, цукатів, маринованих овочів, мочених плодів і ягід, концентрованих томатопродуктів ( томатна паста, томатні соуси), овочевих закусочних консервів (ікра кабачкова, баклажана та ін.), овочевих натуральних консервів і маринадів (зелений горошок, квасоля, кукурудза цукрова та ін.), консервованих напівфабрикатів, консерви для дитячого і дієтичного харчування);
- підприємствах, пов’язаних із виробництвом хлібобулочних виробів, кондитерської продукції (шоколаду, какао-порошку, цукерок, карамелі, мармеладу, пастили, ірису, халви, драже, пряників, печива, галет, крекерів, вафель, кексів, рулетів, тортів, тістечок), макаронних виробів;
- підприємствах по зберіганню і переробці зерна: елеваторах, млинзаводах, круп'яних підприємствах та на комбікормових заводах;
- молочних заводах, масло- і сироробних підприємствах, молочноконсервних комбінатах із виробництва питних видів молока, сиру кисломолочного та виробів з нього, кефіру, йогурту, сметани, морозива на молочній основі, молочних консервів, натуральних сирів, масла вершкового та спредів, молочних продуктів для дитячого харчування;
- підприємствах м'ясопереробної галузі із виробництва ковбасних виробів (сиров'ялених, сирокопчених, копчено-варених, варених, солених, смажених, сосисок, сардельок), м'ясних консервів, комбінованих м'ясних продуктів, м'ясних напівфабрикатів;
- підприємствах олійно-жирової галузі із виробництва рослинних олій, маргаринів, майонезів, жирів спеціального призначення, кондитерських та модифікованих жирів, харчових та технічних емульгаторів;
- цукрових та крохмале-патокових підприємствах із виробництва цукру, крохмалю та крохмалепродуктів, пектину та пектинопродуктів;
- підприємствах із виробництва принципово нового покоління харчових продуктів – продуктів оздоровчого, профілактичного, лікувального, дієтичного призначення, фірмах з виробництва та використання біологічно активних добавок до їжі (дієтичних добавок).
• в контрольно-виробничих лабораторіях;
• лабораторіях по контролю якості та безпечності харчової продукції;
• у центрах оцінки якості харчових продуктів;
• у лабораторіях, що сертифікують харчові продукти та харчові добавки і контролюють їх якість та безпечність;
• лабораторіях з якості харчових продуктів при митницях;
• в науково-виробничих об’єднаннях;
• науково-дослідних, конструкторських і проектних організаціях;
• галузевих міністерствах і відомствах;
• вищих і середніх навчальних закладах відповідного профілю;

та обіймати управлінські посади:
керівник підприємства, головний фахівець, начальник управління, директор з виробництва, начальник чи майстер цеху, завідувач виробництвом, технічний керівник, начальник виробничого відділу, начальник відділу систем управління якості та НАССР;
• головний технолог, технолог, керівник виробничої лабораторії, керівник лабораторії з контролю якості та безпечності харчової продукції, технолог та фахівець з оцінки безпеки та якості харчових продуктів, фахівець з оцінки харчових продуктів та екологічного контролю, спеціаліст з сертифікації технологій та обладнання, гармонізації стандартів;
• інженер, старший лаборант, науковий співробітник, молодший науковий співробітник науково-дослідних лабораторій та установ;
• інженер, старший інженер технологічних відділів проектних організацій, головний інженер проекту.